Mesaj DEVASTATOR al unui vicepreședinte PSD, fost ministru: TREZIȚI-VĂ, vom plăti facturi uriașe!
Un vicepreședinte PSD, fost ministru în cabinetul Ponta, postează un articol devastator pe blogul personal. Constantin Niță atrage atenția asupra unor măsuri periculoase pe care ar putea să le susțină ministrul Economiei, Adrian Gerea (PLR), dar și unii parlamentari, printre care colegul său de partid, Florin Constantinescu. Niță sugerează că aceștia au fost convinși de lobby-ul unor firme din domeniul energiei.
Constantin Niță susține că pe ministru sau pe parlamentarii din Comisia de Energie nu-i interesează ”nimicuri” de genul sutelor de mii de angajați care și-ar pierde locurile de muncă, sau milioanele de români care vor plăti facturi uriașe la energie.
În schimb, ministrul Gerea și parlamentarii din Comisia de profil au devenit foarte sensibili, scrie Niță, la presiunea companiilor care furnizează energie regenerabilă. Acestea fac lobby pentru plata certificatelor verzi, ceea ce ar duce la creșterea prețului achitat de consumatorii casnici și industriali.
România, un Eldorado pentru companiile eoliene sau solare
Ministrul Niță dezvăluie că România a rămas un Eldorado în care companiile de energie regenerabilă câştigau nesperat, în vreme ce majoritatea ţărilor din Europa a renunţat să mai susţină sistemul pe spatele altor tipuri de consumatori.
Investiţiile acestor companii atingeau puţin alte sectoare: nu generează locuri de muncă, echipamentele sunt aduse din afară etc. Dar, crescând prețul energiei duc la închiderea a sute de firme. Afacerea este atât de profitabilă încât au fost demarate, doar demarate şi nefinalizate, sute de proiecte, unele chiar de investitori „sensibili” la acest sector. De ce? Doar pentru a intra în jocul extrem de profitabil al sistemului certificatelor verzi, arată Niță.
Companiile au decis să facă lobby. Pe cine au ”sensibilizat”
Când Guvernul Ponta a decis amânarea plății certificatelor, companiile au amenințat cu retragerea din țară. Nu au făcut-o, alegând să-şi promoveze cauza şi să-i impresioneze pe cât mai mulţi. Şi unii s-au lăsat sensibilizaţi fără să le pese sau să analizeze contextul general al economiei din România. Strategia lor energetică?! Să ne întoarce la sistemul prin care îi îmbogăţim pe unii luând de la alţii!
Niță îi numește explicit pe cei care au fost impresionați de lobby-ul energetic: ministrul Adrian Gerea (PLR) și parlamentari din Comisia de profil, printre care și colegul său de partid Florin Zamfirescu.
Iată textul postat de Niță pe blogul personal:
Pe cine “sensibilizeaza” presiunea companiilor din sectorul regenerabilelor
Pe colegul meu de partid, dl. Florin Constantinescu şi pe alţi doi-trei parlamentari din Comisia de Energie. Surprinzător pentru mine este că şi dl. ministru Gerea a intrat în discursul acesta.
„Specialişti” precum colegii de mai sus nu s-au arătat niciodată interesaţi sau intrigaţi că România a avut, timp de ani întregi, cel mai profitabil sistem al certificatelor verzi pentru companiile din domeniul regenerabilelor. Lucru care a dus la costuri mult prea mari pentru populaţie şi pentru marii consumatori din industrie. Aceştia din urmă au luat serios în calcul reducerea sau închiderea activităţii din cauza sumelor pe care le dădeau pentru regenerabile.
Dar pe domni precum dl. Constantinescu nu-i sensibilizează „nimicuri” de genul sutelor de mii de angajaţi care şi-ar putea pierde locurile de muncă sau milioanelor de români care plătesc facturi nejustificat de mari la energie.
Nu-i impresionează şi nici nu-i interesează faptul că majoritatea ţărilor din Europa a renunţat să mai susţină sistemul regenerabilelor pe spatele altor tipuri de consumatori.
România rămăsese un Eldorado în acest domeniu unde companiile câştigau nesperat, iar investiţiile lor atingeau foarte puţin alte sectoare: nu generează locuri de muncă, echipamentele sunt aduse din afară etc.
Au fost demarate, doar demarate şi nefinalizate, sute de proiecte, unele chiar de investitori „sensibili” la acest sector. De ce? Doar pentru a intra în jocul extrem de profitabil al sistemului certificatelor verzi.
Mai mult, susţinătorii români ai energie regenerabile nu au fost interesaţi nici de CE care nu s-a opus restructurării acestui sistem de subvenţii. De asemenea, să nu uităm că România a atins cota de 20% energie din surse regenerabile impusă de CE, ceea ce scade presiunea pe acest domeniu.
A nu se înţelege din mesajele mele că sunt împotrivă. Din contră! Statul trebuie să susţină, în măsura posibilităţilor, toţi investitorii, străini sau români. Dar deciziile luate nu trebuie să favorizeze, chiar şi indirect, anumite companii în detrimentul altora.
Guvernul Ponta a hotărât amânarea sprijinului prin certificate verzi, acordat companiilor din domeniul energiei regenerabile, nu sistarea lui.
Companiile au decis că este de neacceptat acest lucru şi, după ce au ameninţat că îşi iau proiectele şi pleacă din România, s-au gândit că este mai bine să-şi promoveze cauza şi să-i impresioneze pe cât mai mulţi. Şi unii s-au lăsat sensibilizaţi fără să le pese sau să analizeze contextul general al economiei din România. Strategia lor energetică?! Să ne întoarce la sistemul prin care îi îmbogăţim pe unii luând de la alţii!
Eu mă voi opune, ori de câte ori voi avea ocazia, unui asemenea tip de gândire, total în defavoarea României!