Mesajul lui Dăncilă la începutul anului școlar: noi gafe, limbaj de lemn, ficțiuni
Premierul Viorica Dăncilă, care s-a remarcat de-a lungul mandatului său prin numărul mare de gafe și greșeli de exprimare, nu s-a limitat la un mesaj simplu la începutul anului școlar și a "comis-o" din nou.
Viorica Dăncilă a transmis un mesaj elaborat cu ocazia începerii noului an şcolar, adresat elevilor, profesorilor și "decidenților", în care micile erori gramaticale se îmbină cu expresii pretentioase și golite de sens sau cu promisiuni lipsite de conținut.
Premierul recunoaște că "actul de educație este fundamental și crucial", dar scapă un dezacord în expresia: "resurse alocate de la bugetul de stat care să asigure veniturile și infrastructura necesară unui sistem de învățământ performant". Corect era "veniturile și infrastructura necesare".
O expresie la fel de nefericită este și "prilejul de bucurie în fața a noi provocări". Mai potrivit era: în fața "unor" noi provocări. Aici premierul a sărit peste o virgulă: "Sunt conștientă că în ceea ce privește învățământul..."
Următoarea frază este extrem de pompoasă și arată că premierul nu stăpânește sensul expresiei "hârtie de turnesol": "Pentru decidenți, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate și este o hârtie de turnesol care susține crearea altor programe și politici în domeniu".
Expresia "întruchiparea unor efecte palpabile" are un caracter pleonastic (evident că sunt palpabile efectele din moment ce sunt întruchipate acum).
Premierul se laudă și cu resursele bugetare alocate Educației, în condițiile în care toți actorii și responsabilii din domeniu se plâng de subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ.
Singurul teritoriu unde prim-ministrul se simte comfortabil este acela al promisiunilor: etapele esențiale pentru Educație sunt cele "care vor urma", iar speranța se află în "crearea altor programe și politici în domeniu".
Redăm mai jos mesajul integral al premierului Viorica Dăncilă (cu sublinierile redacției):
"Actul de educație este fundamental pentru evoluția oricărei societăți, este crucial pentru dezvoltarea României.
Pentru elevi, noul an școlar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaționa cu informațiile, precum și cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului școlar este un prilej de revedere sau cunoaștere a elevilor, de inovare în predare, precum și de bucurie în fața a noi provocări. Pentru decidenți, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate și este o hârtie de turnesol care susține crearea altor programe și politici în domeniu.
Dascălii au responsabilitatea imensă și privilegiul deosebit de a forma mințile celor din fața catedrei, de a le insufla curajul să gândească dincolo de standarde și de a modela personalități ale unor viitori adulți.
De aceea, Guvernul pe care îl conduc sprijină mentorii din educație și elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, prin resurse alocate de la bugetul de stat care să asigure veniturile și infrastructura necesară unui sistem de învățământ performant.
Sunt conștientă că în ceea ce privește învățământul - această prioritate națională, alături de sănătate– am parcurs etape importante, dar esențiale sunt cele care vor urma. România poate face pași susținuți în dezvoltarea sa ca furnizor al unui sistem de educație de calitate, modern, în acord cu tendințele europene și care să răspundă provocărilor pieței muncii.
La acest nou început, copiilor și tinerilor le doresc să se bucure de cunoaștere, părinților să fie mândri de reușitele lor, iar dascălilor să-și urmeze vocația!"