Metale grele şi cancerigene în haine pentru copii şi adulţi. Lista brandurilor acuzate că vând haine toxice

| 16 ian, 2014

Raport ingrijorator al Greenpeace. Voluntarii organizatiei sustin ca unele haine de marca le pot pune copiilor sanatatea in pericol, din cauza substantelor toxice pe care le contin.

Materialele colorate, sau cele cu imprimeuri cauciucate, se afla in topul obiectelor vestimentare periculoase. Si in Romania se fac astfel de teste, iar laboratoarele de referintale cer autoritatilor ca pe etichete sa fie scris, clar, din ce sunt facute hainele.

Alarma a fost data de organizatia Greenpeace din Marea Britanie, care a testat 82 de piese vestimentare din Europa, pana in Asia si Statele Unite. Cea mai mare parte a hainelor cu probleme erau produse in China.

Este vorba de marci de haine cunoscute in intreaga lume si in Romania, care contin substante periculoase, peste limita admisa. Pana acum, mari producatori ca Burberry, Adidas, H&M, C&A si Primark au negat ca hainele lor ar fi periculoase, dar promit ca vor face verificari, potrivit stirileprotv.ro.

Peste 60 la suta din mostrele analizate contin substante toxice, care odata ajunse in mediul inconjurator pot afecta sistemul hormonal.

Raportul Greanpeace vorbeste despre ftalati, etoxilati si nonilfenol descoperiti peste limitele admise in hainele de marca pentru copii.

Astfel de teste se fac si la Bucuresti la Institutul de Cercetare pentru textile si nu o data s-a intamplat ca si noi sa ne confruntam cu astfel de probleme.

Metalele grele, aminele cancerigene, formaldehida, pentaclorfenol si chiar ph-ul materialelor textile. Aceste substante pot proveni in procesul de prelucrare. Sunt procese de vopsire, de imprimare, de finisare finala. Pot fi colorantii cancerigeni.

Aceste substante periculoase pot fi depistate doar in urma testelor de laborator. Ca masura de precautie, specialistii ne recomanda sa spalam hainele copiilor, chiar inainte de prima utilizare. In acest fel o parte din substante sunt indepartate.

Asa ca aveti grija sa verificati daca hainele pentru copii care ajung in magazine sint insotite si de certificate de calitate.

In caz contrar pot provoca simple iritatii sau alergii.

In urma alertei ridicata de Greenpeace, o parte din companiile atentionate au declarat ca vor micsora cantitatea de substante periculoase.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ