Mielom multiplu: ce trebuie sa stii?

| 20 apr, 21:40

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul reprezinta un grup mare de afectiuni care pot aparea in orice organ sau tesut, prin cresterea necontrolata a celulelor anormale.

Cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer includ: cancerul pulmonar, colorectal, mamar, cancerul de prostata si mielomul multiplu, acesta din urma fiind insa mai rar intalnit.

Deoarece complicatiile mielomului multiplu pot fi severe sau chiar letale, afla mai multe aici despre acest tip de cancer, sau continua sa citesti acest articol pentru a afla despre cauzele si simptomele lui.

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este un cancer care se formeaza in celulele plasmatice din sange.

Spre deosebire de celulele plasmatice sanatoase care ajuta la combaterea infectiilor din organism prin crearea de anticorpi, celulele canceroase tind sa se acumuleze in maduva osoasa si sa produca proteine anormale care duc la complicatii severe.

Producerea in exces a proteinelor daunatoare poate afecta oasele, rinichii si abilitatea corpului de a crea globule albe si rosii sanatoase (leucocite si eritrocite).

Chiar daca nu exista tratament curativ pentru acest tip de cancer, exista insa optiuni terapeutice care pot ameliora simptomele si care pot incetini progresul bolii.

Semnele si simptomele mielomului multiplu

Mielomul multiplu poate avea numeroase semne si simptome, durerea osoasa fiind insa una dintre primele simptome care anunta prezenta acestui tip de cancer. Pe langa aceasta schimbare initiala, alte semne si simptome pot include:

  • slabiciune sau senzatie de amorteala a bratelor si picioarelor, intrucat mielomul multiplu poate afecta oasele coloanei vertebrale, lucru care poate pune presiune pe maduva spinarii;

  • oboseala severa care poate impiedica efectuarea activitatilor zilnice, aceasta putand reprezenta o potentiala prezenta a anemiei;

  • greata si varsaturi, care pot semnala o potentiala hipercalcemie;

  • scadere neintentionata in greutate;

  • febra;

  • scaderea poftei de mancare;

  • sangerare si ranire mult mai usoara, lucru care poate fi legat de celulele plasmatice si incapacitatea corpului de a coagula sangele in mod corespunzator;

  • confuzie.

Chiar daca este posibil ca stadiile incipiente ale mielomului multiplu sa fie asimptomatice (fara simptome), este recomandata o consultatie medicala specializata daca exista simptome specifice sau orice abateri de la normal.

Cauzele mielomului multiplu

Nu este cunoscuta cauza exacta a acestui tip de cancer. Este stiut insa faptul ca mielomul multiplu incepe dintr-o celula plasmatica anormala aflata in interiorul maduvei osoase, care incepe apoi sa se multiplice necontrolat.

Comparativ cu celulele sanatoase, cele canceroase nu au un ciclu de viata normal si nu mor atunci cand ar trebui, fapt care duce la cresterea numarului celulelor canceroase peste cel al celulelor sanatoase.

Celulele plasmatice anormale incearca in continuare sa produca anticorpi pentru a proteja organismul, insa acestia nu pot fi folositi de corp, ceea ce duce la acumularea lor in organism si la producerea anumitor complicatii.

Cativa factori care pot creste riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer includ:

  • inaintarea in varsta - riscul de a dezvolta mielomul multiplu creste odata cu inaintarea in varsta, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate in randul persoanelor trecute de 60 de ani;

  • sexul - persoanele de sex masculin au o probabilitate mai mare de a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu persoanele de sex feminin;

  • istoric familial de mielom multiplu - daca exista membrii de familie (frati, surori, parinti) diagnosticati cu aceasta problema, sansele de aparitie a mielomului multiplu sunt mai mari.

Complicatii asociate cu mielomul multiplu

Cateva complicatii care pot aparea din cauza acestui tip de cancer includ:

  • probleme osoase - care se pot manifesta prin oase mai fragile si mai predispuse la fracturare;

  • infectii - intrucat celulele plasmatice canceroase nu pot crea anticorpi, iar organismul nu poate combate atat de eficient infectiile aparute;

  • probleme sangvine - care pot include anemia sau incapacitatea de a coagula corespunzator sangele;

  • leziuni renale - caracterizate prin reducerea abilitatii de filtrare a rinichilor si cresterea riscului de insuficienta renala.

Deoarece multe dintre aceste complicatii pot fi severe sau chiar letale, este importanta diagnosticarea cat mai rapida a mielomului multiplu pentru a primi recomandarile medicale necesare.

 

Referinte:

  1. Cancer.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1.

  2. Multiple Myeloma.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 Dec. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/symptoms-causes/syc-20353378.

  3. Multiple Myeloma: Symptoms, What It Is, Prognosis & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/6178-multiple-myeloma.

  4. Multiple Myeloma: Symptoms, Causes, Diagnosis and Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/multiple-myeloma-symptoms-causes-treatment.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ