Migrenele puternice pot fi învinse mai uşor. Ce tratament au găsit medicii
Pacienţi cu migrene persistente, care nu au putut fi combătute cu ajutorul medicamentelor, au găsit un tratament eficace într-un sistem compus dintr-un electrod implantat în cap şi conectat la un aparat portabil, informează cotidianul francez Le Figaro.
Migrenele afectează circa 11 de milioane de oameni doar în Franţa şi niciun medicament nu este capabil să calmeze durerile unora dintre ei. Aceste dureri de cap cronice, extrem de dureroase, se manifestă prin crize adesea insuportabile şi extrem de invalidante, scrie Agerpres.
Chiar dacă, începând din anii 1990, molecule noi, triptanii, permit temperarea durerii, acestea nu sunt întotdeauna suficiente. În plus, ele prezintă risc de dependenţă, în aşa măsură încât se recomandă ca acestea să nu fie administrate mai mult de câteva ori pe lună, frecvenţă insuficientă pentru cei care se confruntă cu mai mult de zece crize mensuale.
Doctorul Billy Huh de la Universitatea din Texas a găsit o soluţie non-medicamentoasă pentru a trata aceste accese de migrene violente. 'În pofida progreselor înregistrate în ultimii 20 de ani în acest sens, numeroase persoane nu au acces la un tratament adecvat al durerilor sau nu tolerează efectele secundare ale medicamentelor', a declarat Huh, în cadrul unui seminar al Societăţii anesteziştilor americani, unde a prezentat rezultatele unui studiu pe termen lung, realizat pe un eşantion de 46 de pacienţi, trataţi în cotidian prin metoda alternativă.
Un electrod le-a fost implantat voluntarilor în spatele craniului sau deasupra arcadei. Cu ajutorul unei telecomenzi, ei puteau trimite impulsuri electrice către un nerv, în scopul blocării durerii migrenoase. Stimularea nervoasă era deja cunoscută pentru a trata acest tip de dureri, însă este pentru prima dată când pacienţii eu fost echipaţi cu un aparat portabil.
Astfel, persoanele testate, echipate cu un asemenea aparat în perioada 2007-2011, au declarat că au simţit o ameliorare a calităţii vieţii lor şi o diminuare semnificativă a frecvenţei şi a intensităţii crizelor migrenoase. Circa 90% dintre cei testaţi s-au declarat mulţumiţi de acest tratament prin impulsuri, iar unii nu mai concep viaţa fără un asemenea aparat.
În urma procedurilor de întreţinere, doctorul Huh a reiterat că, 'pentru pacienţii care nu au alternativă în a-şi calma durerile, acest tratament constituie modalitatea de a reveni la o viaţă normală'.
Totuşi, şi de data aceasta există unele riscuri. Implantarea unui corp străin, electrodul, poate cauza infecţii. De asemenea, există riscul ca acesta să se deplaseze după ce a fost instalat.
În pofida acestor aspecte, responsabilul proiectului rămâne optimist: chirurgii vor câştiga în experienţă pe măsură ce astfel de intervenţii se vor înmulţi, iar complicaţiile vor deveni tot mai rare.
Deocamdată, acest tratament, fiind unul invaziv, rămâne greoi şi experimental. Însă, chiar dacă implantarea de electrozi şi utilarea cu aparate la scară largă a persoanelor afectate de migrene nu reprezintă un tratament de actualitate, această nouă alternativă înseamnă o speranţă, conchide Le Figaro.