Mihaiela Iorga: Cererea de revocare din DNA - un adevărat fals intelectual
Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a afirmat joi, în susținerea contestației înaintate împotriva deciziei de revocare a sa din funcția deținută la DNA, că cererea este "un adevărat fals intelectual", precizând că, dacă s-ar fi verificat documentul la care se face referire, s-ar fi observat că Dinu Pescariu ar fi denunțat de fapt un posibil trafic de influență făcut de un fost prim-ministru.
"Cererea de revocare este un adevărat fals intelectual. În cererea de revocare se precizează că denunțătorul Pescariu Dinu Mihail a denunțat la data de 14.10.2016 o persoană pe nume Vanesa Iusuf și pe martor și pe cumpărătorul de influență Florică Claudiu, aspect neadevărat. Dacă Inspecția Judiciară ar fi verificat sau dacă Secția de procurori ar fi solicitat acest document ar fi văzut că Pescariu Dinu Mihail, și nu voi merge mai departe să dau date, a denunțat o cu totul altă persoană, a denunțat un posibil trafic de influență săvârșit de un fost prim-ministru și s-a denunțat pe el ca și cumpărător de influență", a declarat Mihaiela Moraru Iorga, în plenul CSM.
La rândul său, procurorul Doru Țuluș a precizat că nu înțelege cum de a avut o conduită corespunzătoare la Parchetul General, iar la DNA nu.
''Nu înțeleg cum am acum o conduită corespunzătoare, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și nu o aveam la DNA. (...) Referatul de revocare întocmit concluzionează legalitatea soluției și instanța a stabilit acest lucru. La finalul lui 2015 s-a luat cunoștință de el, nu mi s-a cerut un punct de vedere atunci. A devenit necesară la două zile după ce am sesizat Inspecția Judiciară. A început atunci o anchetă făcută de un suspect aflat în sală. Am făcut plângere față de actele de urmărire penală și ni s-a răspuns că în calitate de martor trebuia să-l recuzăm pe cel care făcea ancheta. (...) Nu s-a sesizat nicio instituție, pentru că nu existau motive să se fi sesizat. Consider că este admisibilă contestația formulată de noi, deoarece noi nu am fost sancționați disciplinar'', a arătat Doru Țuluș.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat joi în discuție contestațiile formulate de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga împotriva deciziei de revocare a acestora din funcțiile deținute în cadrul DNA. Membrii CSM urmează să ia o decizie în acest caz.
Pe 4 iulie, Secția pentru procurori a CSM a dat aviz pentru revocarea din funcție a procurorilor DNA Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.
Pe 29 iunie, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis Secției pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pentru faptul că aceasta nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate.
De asemenea, Kovesi a cerut revocarea din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș "pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".