Mini-vacanţa de Sf. Maria, situație de tip „win-win” pentru agenții economici, cetățeni și stat
Guvernul a dat o veste bună bugetarilor prin aprobarea zilei de 16 august ca zi liberă, aceștia bucurându-se de o mini-vacanță de patru zile. Bineînțeles că au fost voci care au condamnat această decizie, dar fără să analizeze în detaliu implicațiile benefice ale acestei decizii.
România este una dintre țările europene cu cele mai puține zile libere, mai exact 11 zile pe an, spre deosebire de media europeană de 14 zile. Ziua de 15 august a fost propusă ca zi națională liberă de însuși Traian Băsescu în 2009, a cărui tabară de comunicatori propagandiști reproșează acum guvernului că a luat decizia ca și ziua de 16 august să fie liberă. Această decizie este una logică și de bun simț, prin prisma faptului că ziua de 15 august s-a întâmplat să cadă într-o joi, dar mai ales pentru beneficiile economice pe care le presupune o astfel de mini-vacanță. A fost o măsură care a prelungit practic sezonul estival cu încă un weekend foarte plin.
Polemizarea acestei decizii reprezintă un joc destul de periculos pentru tabara Băsescu- Udrea. În dorința de a ataca guvernul pe orice decizie, cei doi ajung să enerveze, de fapt, pe toți cei care au beneficiat de pe urma acestei decizii. După ce ambii actori politici s-au pozat în diverse ipostaze cu iz de vacanță, voie bună și delăsare totală, acum se leagă de cele patru zile de mini-vacanță ale bugetarilor, dintre care, oricum una este zi națională liberă, două sunt zile de week-end, iar ziua de 16 august va fi recuperată de către toți bugetarii. Această poziție este cu atât mai ipocrită cu cât șeful statului își face vacanțele pe banii noștri.
Pe de altă parte, nu e ca și cum, din cauza acestor zile libere, activitatea țării a intrat într-o amorțeală totală. Au fost instituții de stat ai căror angajați au fost prezenți la datorie. La acest nivel putem aduce în discuție angajații Regiilor Autonome de Transport, personalul biroului de decese, medicii, angajaţii Registrului Comerţului şi cei de la Ministerul Educaţiei.
Dacă tot am adus în discuție argumente legate de bunul-simț, să evidențiem și beneficiile economice pe care această decizie le are. Trebuie precizat de la bun început că prin intermediul programului de recuperare al zilei de 16 august, fie în sâmbăta de 24 august, fie progresiv prin adăugarea de ore suplimentare în prelungirea programului de drept, satul nu va înregistra pierderi prin plata unei zile libere tuturor bugetarilor. Prin urmare, este un neadevăr ceea ce insinuează propaganda băsistă și anume că vor exista consecințe financiare grave în urma adoptării acestei decizii.
Privind problema dintr-un alt unghi, această mini-vacanță a adus, în fapt, un plus financiar, atât agenților economici din turism, cât și agenților economici locali. Avem patru zile de vară libere, asta înseamnă că ne facem bagajele și plecăm la mare sau la munte, iar dacă nu avem bani suficienți, oricum mergem la film, la teatru, ori poate la piscina/ștrand, ieșim la un grătar sau mergem la bere în oraș. Toate activitățile aceastea presupun consum, iar dacă propagandiștii echipei Băsescu-Udrea nu cunosc nici măcar o informație atât de elementară de economie politică, le transmitem că, prin intermediul consumului sunt susținute activitățile agenților economici, care înregistrând profit își vor plăti contribuția la stat, apoi vor reinvesti în continuarea și dezvoltarea activității.
Prin urmare, nu numai că nu iese în pierdere statul român de pe urma acestei zile libere, dar se ajunge la o situație de tipul win-win pentru toate părțile implicate: stat, agenți economici, cetățeni.