Ministerul de Externe al Ucrainei reacţionează la declaraţiile făcute de Călin Georgescu: „Teze ale propagandei ruseşti"
![](https://media.obiectiv.info/image/202501/w620/calin-georgescu_83693500.jpg)
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a reacţionat, joi, la declaraţiile politicianului român de extremă dreapta pro-rus Călin Georgescu şi a subliniat că acestea sunt „identice cu cele ale propagandei ruse” şi reprezintă o manifestare a unei „profunde lipse de respect” faţă de Ucraina.
Într-o reacţie pe X, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează „poziţia fermă a României în sprijinul suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Această poziţie este clară şi îşi are justificarea în dreptul internaţional, interesul naţional şi o politică externă de lungă durată bazată pe valori”, transmite diplomaţia de la Bucureşti.
„Declaraţiile politicianului român Călin Georgescu, care pun sub semnul întrebării integritatea teritorială a ţării noastre, sunt o manifestare de profundă lipsă de respect faţă de Ucraina şi poporul ucrainean. Considerăm categoric inacceptabile şi condamnăm declaraţiile sau acţiunile revizioniste care încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, contravin normelor internaţionale, Cartei ONU şi valorilor democratice fundamentale”, se arată în comunicatul MAE ucrainean, postat pe site-ul Ambasadei Ucrainei în România.
„În contextul acestor declaraţii, încercările lui Călin Georgescu de a se poziţiona ca un politician „independent” arată absurd: tezele pe care le-a exprimat sunt complet identice cu cele ale propagandei ruse, indicând o dependenţă totală faţă de stăpânii săi de la Moscova”, transmite diplomaţia de la Kiev
„Suntem convinşi că este în interesul României şi al poporului român să realizăm o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în ţara vecină, Ucraina, şi dezvoltarea statelor noastre în pace, în condiţii de securitate şi prosperitate pentru ambele popoare. Reamintim că o astfel de dezvoltare nu face parte din planurile Kremlinului şi ale marionetelor sale”, punctează comunicatul.
„Apreciem că România şi poporul român au sprijinit ferm Ucraina încă de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva ţării noastre. Anticipăm dezvoltarea în continuare a relaţiilor de prietenie româno-ucrainene, care au caracteristicile unui parteneriat strategic, în beneficiul ambelor popoare”, se încheie mesajul MAE ucrainean.
Reacţia Kievului vine după ce Călin Georgescu a declarat într-un interviu, că „Ucraina este un stat inventat”.
„Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât - dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord - interes. Avem Bugeacul, avem Maramureşul de Nord - corect? Din fosta… cum se chema… Transcarpatia!”, a spus Georgescu. Întrebat dacă pariază pe o împărţire a Ucrainei, el a răspuns „Sută la sută”.
„Sută la sută va fi asta. Păi altfel n-au cum! Drumul este inevitabil către aşa ceva. Ucraina este un stat inventat. Este Republica Sovietică Socialistă Ucraina!”, a declarat el.
Idei similare au fost avansate şi de liderul AUR Claudiu Târziu, dar şi de Diana Şoşoacă, din poziţia de senator. Liderul AUR Claudiu Târziu declara în urmă cu un an, la Iaşi: „Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în graniţele lui fireşti” şi a enumerat Basarabia, Bucovina de Nord, sudul Basarabiei, ţinutul Herţa, Transcarpatia, teritorii aflate în prezent în Republica Moldova şi în Ucraina. El a argumentat că „tot ce a fost şi este al naţiunii române trebuie să se întoarcă în graniţele aceluiaşi stat”.
Diana Şoşoacă, fost membru AUR, a avut două proiecte referitoare la denunţarea Tratatului cu privire la relatiile de bună vecinatate şi cooperare dintre România şi Ucraina, semnat la Constanţa la 02 iunie 1997, şi anexarea mai multor teritorii ale Ucrainei, precum şi la unirea României cu Republica Moldova. Ambele proiecte au fost respinse de Parlament.
Teza împărţirii teritoriale a Ucrainei între statele care au avut cândva teritorii aici a fost reluată săptămâna aceasta şi de Serghei Narîşkin, aliatul apropiat al lui Vladimir Putin, deşi el nu a menţionat explicit România. Narîşkin, director al serviciului de spionaj extern al Rusiei (SVR), dar care este şi preşedintele Societăţii Istorice Ruse, a propus marţi ca experţii asociaţiei pe care o conduce, cu participarea istoricilor din alte ţări, „să discute problema drepturilor asupra teritoriilor ucrainene”.
„Ştiţi, aceasta este o problemă atât de serioasă, care are o preistorie foarte profundă”, a spus el întrebat de TASS dacă împărţirea teritoriului ucrainean de către diferite ţări este posibilă în viitor. „Tocmai am propus împreună cu colegii mei istorici de la Societatea Istorică Rusă să discutăm acest subiect, dar din punct de vedere istoric. Şi cu siguranţă vom face acest lucru. Şi vom încerca să invităm istorici din alte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Slovacia”, a declarat Narîşkin, citat de TASS.
Anterior, consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev declara că Ucraina ar putea înceta să mai existe ca stat încă din 2025.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
![](https://www.obiectiv.info/images/print_116660.gif)
x