Ministerul de Finanțe respinge reducerea CAS. Ar costa în plus 7,7 miliarde lei
Impactul reducerii contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale, aşa cum a votat Senatul luni, ar fi de 7,7 miliarde lei asupra bugetului, care va avea oricum o presiune mare pe partea de deficit bugetar în 2017, afirmă ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
În același timp preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru consideră că această măsură ar fi mult mai benefică decât reducerea TVA cu încă 1 punct de anul viitor, însă nu mai are loc în buget, potrivit News.ro.
Senatul a aprobat luni un proiect de lege care vizează reducerea cotelor CAS cu două puncte procentuale pentru angajatori şi cu trei puncte pentru salariaţi, însă forul decizional este Camera Deputaţilor, care ar urma să dezbată proiectul după vacanţa parlamentară.
“Am văzut acest vot, am făcut un calcul de impact, ar costa bugetul 7,7 miliarde lei, este o sumă foarte mare, în condiţiile în care pentru bugetul din 2017 deficitul bugetar este destul de mare. Noi trebuie să începem acest proces de consolidare fiscală graduală, nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare”, a spus Dragu.
Ea a precizat că ar fi mai multe soluţii în această privinţă, fără a le menţiona, aşteptând să vadă care este decizia finală.
Guvernul nu a fost de acord cu acest proiect de act normativ, cu atât mai mult cu cât anul trecut a fost redusă deja cota CAS cu cinci puncte procentuale.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, apreciază că era mai potrivită o măsură de reducere de CAS decât a cotei TVA în 2017 cu încă un punct procentual, în condiţiile în care consumul a crescut în primul trimestru cu circa 10% în termeni reali, iar salariile din economie au avansat cu 12%.
“Din păcate este o măsură corectă, dar venită la un moment nepotrivit. În loc de reducerea atât de agresivă a TVA ar fi fost potrivită mult mai mult o reducere a CAS, dacă tot credeam că avem un spaţiu fiscal de folosit”, consideră Dumitru.
El a punctat că reducerea CAS nu are loc în buget, având în vedere impactul foarte mare pe care-l presupune, mai ales că proiecţia de deficit bugetar pentru 2017 depăşeşte 3% incluzând măsurile care sunt legiferate în prezent.