Ministerul Economiei lansează un sondaj privind creșterea salariului minim brut garantat pe economie

| 23 dec, 17:15

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri intră într-un dialog direct cu actorii economici, după consultările cu organizațiile reprezentative ale mediului de business și ale IMM-urilor, lansând sondajul cu tema 'Creșterea salariului minim brut garantat pe economie', transmite Agerpres.

,,Prin întrebările punctuale despre viitorul afacerilor în 2016, ne propunem să identificăm atât efectele creșterii salariului minim asupra strategiei de business a antreprenorilor români, cât și gradul de ocupare al forței de muncă', se precizează într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Sondajul cuprinde opt întrebări printre care se regăsesc: 'Considerați că măsurile de relaxare fiscală, ce vor intra în vigoare din 2016 sunt benefice pentru societatea dumneavoastră?', 'În prezent, în cadrul societății dumneavoastră există salariați plătiți cu salariul minim brut pe economie?', 'Considerați că mărirea salariului minim brut pe economie va favoriza interesul persoanelor asistate social să se încadreze în muncă?', 'Ce nivel de calificare au salariații din cadrul societății dumneavoastră?' și 'Cum apreciați impactul creșterii salariului minim brut pe economie în societatea dumneavoastră?'.

În prezent, Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii analizează cele două propuneri convenite de partenerii sociali în privința majorării salariului minim pe economie la 1.200 de lei, iar decizia finală va fi luată, în ședință de guvern, până la finalul anului, a anunțat, luni, Ministrul Muncii, Ana Costea, într-o conferință de presă.

Potrivit datelor prezentate de Inspecția Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.

Președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara vineri că situația salariului minim pe economie în 2016 ar trebui să fie decisă în ședința de Guvern de la finalul anului, care va avea loc după Consiliul Național Tripartit din 28 decembrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 dec, 04:08
Claude Makélélé Sinda
Crestere salariu minim 3 scenarii
Se exclude din start cresterea salariului minim BRUT care in prezent este de 1.050 Ron ( in mana / NET = 777 Ron ) la mai putin de 1.200 Ron / BRUT ( in mana/NET = 878 Ron ) . E prea putin si preturile s-au devalorizat ... S-au scumpit enorm mai ales utilitatile .


Ce se întâmplă cu costul total al angajatorului în fiecare scenariu ? ? ?

♦ Dacă salariul minim rămâne la 1.050 de lei brut pe lună, angajatorul va avea un cost total de 1.292 de lei pe lună pentru ca fiecare angajat plătit la nivelul minim să primească „în mână” suma de 777 de lei.

♦ Dacă salariul minim creşte la 1.200 de lei brut pe lună, compania va avea un cost total de 1.476 de lei pe lună pentru ca fiecare angajat să primească o sumă netă de 878 de lei pe lună.

♦ Dacă salariul minim creşte la 1.200 de lei brut pe lună, dar angajatorul nu mai plăteşte contribuţii pentru diferenţa de 150 de lei, atunci costul total al angajatorului va fi de 1.525 de lei pe lună, cu 49 de lei mai mare.
Atenţie însă : angajatorul va trebui să susţină - în costurile totale- inclusiv creşterea privind contribuţia angajatului la bugetul de stat, care se majorează de la 273 de lei (aferentă nivelului salarial de 1.050 de lei brut) la 322 de lei (pentru 1.200 de lei brut).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ