Ministerul Economiei: Preţul de livrarea al cărbunelui poate fi stabilit doar cu acordul MF şi CC
Ministerul Economiei susţine, referitor la protestul minerilor din Valea Jiului, că orice negociere între cele două societăţi privind preţul de livrare al cărbunelui va putea fi acceptată numai cu girul Ministerului de Finanţe ( MF )şi al Consiliului Concurenţei (CC ), se arată într-un comunicat al instituţiei.
Având în vedere restricţiile impuse de notificarea aprobată de Comisia Europeană pentru minele neviabile ce intră în program definitiv de închidere, orice negociere între cele două societăţi privind preţul de livrare va putea fi acceptată numai cu girul Ministerului de Finanţe şi al Consiliului Concurenţei", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, acţiunile de blocare în subteran ale angajaţilor de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani au fost declanşate de lipsa unui contract ferm de livrare a cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara, aflat in subordinea Departamentului pentru Energie. Lipsa contractului a fost cauzată de refuzul complexului de a plăti un preţ pe gigacalorie, care să fie în conformitate cu Decizia Consiliului 787/2010/CE de acordare a ajutorului de stat pentru închiderea minelor neviabile.
"Pentru a putea detensiona situaţia, în cursul zilei de 17.07.2013, s-a propus de către CE Hunedoara preluarea în custodie a cărbunelui, până la negocierea preţului, în scopul de a putea continua activitatea de producţie la cele trei mine. Această soluţie nu este agreată de protestatari. Singura soluţie acceptabilă de către aceştia este semnarea unui contract ferm cu preţul aprobat conform celor prezentate anterior, ce să asigure o funcţionare nomală a minelor în paralel cu executarea programului de închidere, aşa cum a fost aprobat. Precizăm, de asemenea, că întreaga cantitate de energie electrică necesară funcţionării minelor din componenţa SNIMVJ Petroşani este achiziţionată prin contract, de la CE Hunedoara la preţul stabilit de acesta", se arată în comunicatul citat.
Aceeaşi sursă precizează că, în prezent, conducerea societăţii, împreună cu cele ale unităţilor miniere, negociază în subteran cu minerii, ieşirea la suprafaţă a celor blocaţi din schimburile 1 şi 2 şi reluarea activităţii la schimburile 3 şi 4.
"Reprezentanţii Ministerului Economiei au ţinut, în această perioadă, în permanenţă legătura atât cu conducerea Societăţii Naţionale pentru Închiderea Minelor Valea Jiului Petroşani, cât şi cu reprezentanţii minerilor, pentru a încerca rezolvarea situaţiei create pe cale amiabilă.
Negocierile dintre directorul Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi minerii protestatari din Valea Jiului au eşuat, după ce ortacii nu au acceptat soluţia propusă de Petre Drăgoescu, în timp ce numărul celor care nu au mai ieşit din subteran, de la 3 mine, a ajuns la circa 550.