Ministerul Educației pregăteşte un Cod de Etică pentru şcoli
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, pregătește un cod de etică ce va fi gata până pe data de 15 iunie cu scopul de a stopa corupția din sistemul de învătământ românesc. Noul cod va introduce anticorpi în sistemul de Educație și va oferi mai multă independență instituțiilor școlare în lupta împotriva practicilor ilegale.
Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educației și președintele Comisiei pentru prevenirea corupției în învățământul preuniversitar, a anunțat declanșarea unei cruciade pentru combaterea corupției din sistem deoarece de la începutul anului au fost sesizate opt nereguli foarte grave.
Totodată, premierul Victor Ponta a anunțat că este dispus să pună la dispoziția MEN resursele Corpului de control al Prim-ministrului pentru clarificarea tuturor situațiilor controversate privind actele de corupție ale cadrelor didactice.
Sesizările făcute privesc încălcări ale deontologiei din Educație prin implicarea învățătorilor, profesorilor, diriginților în colectarea de bani și în vânzarea de materiale auxiliare în unitățile de învătământ, demers susținut de unele edituri, care vor să facă din profesori simpli vânzători în afara legii.
În noul Cod de Etică va fi stipulat că o persoană care a fost sancționată nu va avea posibilitatea de a mai face parte din corpul profesoral. Promisiunea a fost făcută și va fi respectată de conducerea Ministerului Educației, după ce s-a observat recent, dar și în baza cazului învățătoarei Dana Blându, care a fost suspendată de la catedră și se află sub urmărire penală pentru primire de foloase necuvenite, că există lipsuri în legislația actuală iar unii profesori pot reveni în sistem ca suplinitori.
MEN a publicat un proiect al Codului de etică pentru învățământul preuniversitar încă din aprilie 2012, însă la momentul respectiv nu a fost luată o decizie în privința acestuia. Proiectul, în forma în care a fost prezentat acum doi ani, făcea referire la „ interzicerea oricăror activități care generează corupție.“
Totodată, inspectorul școlar general a ISMB, Costantin Trăistaru, a discutat cu directorii școlilor despre problema fondului clasei. Majoritatea unităților de învățământ funcționează din păcate cu ajutorul unor contribuții directe din partea părinților, care nu apar nicăieri în documentele oficiale, iar acestea sunt în afara prevederilor legale.
Astfel de demersuri ce se desfășoară în mod frauduos în unitățile de învățământ sunt calificate de către ministrul Educației drept proceduri inadmisibile. Se impune ca banii să fie colectați doar prin intermediul Asociațiilor de Părinți și pe bază de chitanță.
Inspectorul general școlar a prezentat directorilor școlari din Capitală o listă cu acțivitățile care stau la baza faptelor de corupție. Lista este un semnal de alarmă care trebuie să fie asumată de toate cadrele didactice și care reprezintă o dovadă a faptului că astfel de practici „balcanice“ sunt sortite eșecului.
Noul Cod de Etică, care va fi introdus de Ministerul Educației Naționale, va sta la baza declanșării luptei corupției din unitățile de învățământ, prin introducerea de anticorpi în sistemul educației, cu prevenirii, descoperirii și pedepsirii ilegalităților care pun în pericol desfășurarea normală a sistemului de învățământ.