Ministerul Educaţiei vrea să conecteze la internet 2.446 de şcoli
Consorţiile formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom au depus oferte pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei.
La sfârşitul lunii martie Ministerul Educaţiei a primit două oferte din partea a două consorţii pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 de şcoli. Consorţiile formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom se luptă pentru un contract estimat la 148,6 milioane de lei, respectiv 34,2 milioane de euro.
Denumit "Internet în şcoala ta", scopul proiectului constă în facilitarea accesului public a instituţiilor de învăţământ "în zonele de eşec ale pieţei - zone rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii" - prin creşterea utilizării IT&C, susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii IT&C.
"Obiectivul general va fi atins prin conectarea a 2.446 şcoli din mediul rural şi mic urban la Internet prin conexiune broadband, creşterea utilizării IT&C şi facilitarea accesului la Internet pentru 714.339 elevi şi 56.203 profesori din mediul rural şi mic urban, creşterea utilizării IT&C şi facilitarea accesului la resursele educaţionale în inspectoratele şcolare judeţene şi reducerea decalajului educaţional dintre mediile urban - rural în domeniul utilizării IT&C şi al accesului conexiunilor Internet", se arată în anunţul de participare la licitaţie. Cu o durată de 6 luni, contractul va fi finanţat din sume de la bugetul de stat şi fonduri nerambursabile.
Licitaţie amânată din decembrie
În luna octombrie 2012, Ministerul Educaţiei a anunţat că va organiza, în 4 decembrie, o licitaţie pentru cumpărarea echipamentelor şi serviciilor IT&C necesare conectării la internet a unui număr de 2.446 şcoli.
În urma unor cereri depuse de Arcole International SRL, Creativ TSD Business SRL şi Alcatel-Lucent România SRL, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a hotărât, în noiembrie, suspendarea licitaţiei organizată de Ministerului Educaţiei.
Alcatel-Lucent România a arătat în cererea înaintată că, prin precizările extrem de detaliate exprimate în caietul de sarcini, cerinţele referitoare la anumite echipamente devin restrictive şi conduc la eliminarea de soluţii competitive atât din punct de vedere funcţional, cât şi comercial. La rândul ei, Arcole International SRL şi-a motivat contestaţia prin faptul că modalitatea de întocmire a documentaţiei licitaţiei "este de natură să creeze o înţelegere ambiguă a acesteia, dar şi adevărate dezavantaje competitive pentru mulţi operatori economici, indiferent de forma de asociere".
Prin cererea depusă, Creativ TSD Business a susţinut că, în urma analizei documentaţiei licitaţiei, au fost identificate abateri grave care încalcă prevederile legale privind achiziţiile publice, printre care se numără introducerea unor criterii abuzive de evaluare şi încălcarea principiului liberei concurenţe şi favorizarea unui anumit producător de echipamente tehnice, în speţă Cisco. Ulterior, primele două companii şi-au retras contestaţiile.
La începutul lunii decembrie 2012, CNSC a admis cererea Creativ TSD Business şi a solicitat Ministerului Educaţiei să modifice documentaţia de atribuire în conformitate cu prevederile legislaţiei achizţiilor publice. În acelaşi timp, CNSC a respins solicitarea privind anularea procedurii de atribuire.
Spre finele aceleiaşi luni, Creativ TSD Business a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia CNSC din luna decembrie, pe care o considera ca fiind "netemeinică şi nelegală". Cererea a fost respinsă în a prima parte a lunii februarie a acestui an.
După modificarea caietului de sarcini, Ministerul Educaţiei a stabilit ca termen limită pentru depunerea ofertelor data de 28 martie.