Ministerul Sănătăţii încurajează folosirea medicamentelor generice
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi Ministerul Sănătăţii au semnat un protocol pentru încurajarea folosirii medicamentelor de acest tip, cu scopul de a spori accesul pacienţilor la tratament farmaceutic.
Potrivit protocolului, Ministerul Sănătăţii va revizui legislaţia astfel încât să se elimine stabilirea preţului de referinţă generic prin compararea cu cele 12 ţări de referinţă şi să aplice limita de maximum 65% o singură dată, raportată la preţul medicamentului inovator de la momentul când primul medicament generic obţine autorizaţia de punere pe piaţă.
La rândul său, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) va elabora un set de propuneri concrete care să permită Ministerului eficientizarea cheltuielilor bugetare din domeniul sănătăţii, în condiţii de creştere a accesului românilor la tratament farmaceutic.
În vederea creării unui cadru fiscal echitabil şi predictibil, conducerea Ministerului şi APMGR vor coopera pentru revizuirea formei actuale a taxei clawback, astfel încât această măsură temporară de suport financiar pentru domeniul sănătăţii să nu afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţuri accesibile, mai prevede protocolul.
În ceea ce priveşte reducerea arieratelor, care în ultimii patru ani au ameninţat blocarea sistemului sanitar, conducerea Ministerului, împreună cu APMGR, a agreat stabilirea unui calendar de reeşalonare a plăţii datoriilor din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Conform protocolului, APMGR va sprijini Ministerul Sănătăţii la implementarea graduală a scurtării termenelor de plată pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva Parlamentului European 2011/7/UE. Astfel, pentru facturile emise pe baza contractelor încheiate înainte de jumătatea lunii martie, plata se va face eşalonat: în 2013 vor fi două treimi din suma totală, iar în 2014 - o treime.
După implementarea Directivei europene, obligatorie pentru toate statele membre, conducerea Ministerului a reuşit stabilirea unui termen de plată eşalonat astfel: 150 de zile (pentru cele emise în 2013), 90 de zile (pentru cele emise în perioada ianuarie - iunie 2014), pentru ca în iulie 2014 să se ajungă la un termen de plată de 60 de zile, aşa cum prevede directiva europeană.