MS propune noi criterii de acreditare a centrelor de transplant

| 24 mai, 2013

Pentru ca centrele de transpant de organe să fie acreditate, ele vor avea nevoie de experienţă de cel puţin 500 de intervenţii chirurgicale specifice, echipă de trei-patru chirurgi disponibilă non-stop şi activitate de transplant pe animale, potrivit unui proiect propus de Ministerul Sănătăţii.

Proiectul de ordin se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până la 24 iunie.

Centrele de prelevare de organe trebuie să fie dotate cu secţie Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) dotată corespunzător pentru depistarea, declararea şi întreţinerea donatorului în moarte cerebrală, cu supraveghere continuă, laborator  autorizat sanitar şi acreditat conform prevederilor legale şi serviciu de anatomie patologică, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ.

Pe lângă un coordonator, în aceste centre ar trebui să lucreze un medic primar ATI, o echipă chirurgicală şi personal medical mediu cu experienţă în îngrijirea bolnavilor critici.

În centrele de transplant de organe ar trebui să existe o sală de operaţie corespunzătoare pentru transplant, posibilităţi de izolare în ATI, salon/rezervă dedicate pacienţilor posttransplant până la prima externare, circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi, unitate specializată de laborator acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure funcţionarea permanentă a laboratorului.

Totodată, ar trebui totodată să fie asigurate o unitate de imunologie clinică acreditată şi un serviciu de anatomie patologică acreditat, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ.

În ceea ce priveşte personalul medical, trebuie să existe un medic coordonator al echipei chirurgicale cu experienţă recunoscută în activitatea de transplant şi o echipă de trei - patru chirurgi în diverse faze de pregătire profesională, disponibilă 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, tot anul.

În plus, centrul trebuie să aibă minimum doi medici cu diplome de absolvire a unor competenţe pe linie de transplant sau stagii de pregătire în domeniul transplantului, un medic specialist sau primar ATI cu specializare în transplant prin cursuri şi/sau stagii efectuate în centre de transplant acreditate documentate prin diplome sau atestate şi o echipă multidisciplinară care asigură iniţierea/monitorizarea posttransplant formată din medici specialişti cu specializare în transplant prin cursuri şi/sau stagii efectuate în centre de transplant acreditate documentate prin diplome sau atestate.

Centrele de transplant de ţesuturi trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii ca experienţă în chirurgie şi din punctul de vedere al personalului, cu diferenţa că medicul coordonator trebuie să aibă experienţă de cel puţin trei ani dobândită în centre cu activitate recunoscută de transplant şi certificare prin documente care să ateste că a desfăşurat inclusiv activitate practică ca operator principal, fără a se indica un anumit număr de transplanturi efectuate.

"Având în vedere faptul că există unităţi sanitare acreditate pentru activităţile din domeniul transplantului pentru o perioadă neprecizată, iar articolul 160, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că acreditarea în domeniul transplantului a unităţilor sanitare publice sau private are valabilitate de cinci ani, se propune reacreditarea acestor unităţi, în funcţie de criteriile menţionate, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului ordin", se arată în referatul de aprobare a proiectului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ