Ministerul Transporturilor a activat Comandamentul de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre
Comandamentul de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre, care supraveghează şi coordonează acţiunile de intervenţie pentru distrugerea gheţii pe sectorul Dunării cuprins între Baziaş şi Sulina, a fost activat de vineri, informează Ministerul Transporturilor (MT).
Comandamentul de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre este organizat în grupe operative de lucru, în porturile Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Sulina.
"Comandamentul a fost activat întrucât condiţiile meteo din ultimele zile au dus la formarea unor sloiuri şi poduri de gheaţă pe Dunăre. În prezent, în Tulcea şi în aval de Tulcea, curg gheţuri. Navele care din cauza construcţiei nu corespund navigaţiei, în actualele condiţii, trebuie adăpostite sau urcate pe mal", se arată într-un comunicatul transmis, sâmbătă, MEDIAFAX.
În activitatea de intervenţie împotriva gheţii sunt folosite navele aparţinând RA Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, instituţiilor publice sau companiilor naţionale aflate sub autoritatea ori în subordinea Ministerului Transporturilor, precum şi alte nave ale companiilor de navigaţie româneşti. Pe timpul acţiunilor, navele participante sunt scutite de plata tarifelor de cheiaj, acvatoriu şi a taxelor percepute de căpităniile de port. În prezent, potrivit MT, se organizează misiuni de patrulare în amonte şi aval de Tulcea şi pe Canalul Sulina.
Sursa citată mai precizează că în fruntea Comandamentului de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre se află conducerea Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, care colaborează permanent cu căpităniile de port din zonele afectate şi informează Direcţia Navală din cadrul Ministerului Transporturilor asupra tuturor acţiunilor întreprinse.
Informaţii despre condiţiile de navigaţie şi zonele în care au loc acţiunile de intervenţie pot fi obţinute accesând http://cci.cfr.ro/mt/default.asp.
Pe de altă parte, Centrul InfoTrafic al Poliţiei Române a informat că, în prezent, nu sunt porturi maritime ori fluviale închise.