Ministrul austriac al apărării: Sute de mii de migranţi sunt în apropierea graniţei dintre Turcia şi Bulgaria
Între 400.000 şi 500.000 de migranţi se află în prezent în zona graniţei dintre Turcia şi Bulgaria, de partea turcă a frontierei, şi ei ar putea încerca să pătrundă pe teritoriul bulgar pe una dintre posibilele rute alternative pe care migranţii ce doresc să ajungă în vestul Europei le-ar putea încerca după ce ruta balcanică a fost închisă, a anunţat ministrul austriac al apărării, Peter Doskozil, într-un interviu acordat publicaţiei Diw Welt.
Oficialul austriac a insistat că traficanţii ar putea profita de închiderea rutei balcanice pentru a conduce migranţii pe alte trasee, însă el consideră că ruta balcanică 'trebuie să rămână închisă' şi a lăudat Macedonia pentru efortul de a opri migranţii la graniţa cu Grecia.
Prin securizarea acestei frontiere, guvernul de la Skopje a făcut 'o muncă enormă pentru întreaga Uniune Europeană', a apreciat Peter Doskozil. În consecinţă, 'noi, adică UE, nu trebuie să abandonăm ţările care îşi asumă pentru noi sarcina importantă de asigurare a securităţii la graniţe', a adăugat el, anunţând mai departe că Austria va oferi autorităţilor macedonene sprijin concret cu echipamente destinate securizării frontierei, cum ar fi dispozitivele de supraveghere nocturnă.
Începând de miercurea trecută, ruta balcanică pe care obişnuiau să ajungă în vestul Europei migranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu a fost închisă în urma deciziei comune luate de ţările aflate pe acest traseu. Prin urmare, în prezent circa 40.000 de migranţi sunt blocaţi pe teritoriul Greciei, dintre care aproximativ 14.000 stau în condiţii mizere în tabăra Idomeini, la frontiera greco-macedoneană.