Ministrul Educaţiei: Numai universitățile vor retrage titlurile de doctor
Universitățile vor fi singurele instituții abilitate să retragă titlurile de doctor, a anunțat, marți, ministrul Educației, Adrian Curaj, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.
UPDATE. Abrigarea articolului de lege a fost anunţată de Guvern, în urma şedinţei de marţi.
"Guvernul a aprobat o Ordonanță care schimbă un segment din cadrul instituțional și legislativ privind controlul calității tezelor de doctorat și a aspectelor ce țin de etica cercetării științifice.
În acest sens, a fost modificată Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.
Prin Ordonanța adoptată astăzi se abrogă Art. 42 (3) din Legea 2006/2004, care stipula statutul de excepție al demnitarilor și ale categorii de persoane, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate și sancționate de comisiile de etică de la nivelul universităților, fiind anterior rezervate doar analizei de către Consiliul Național de Etică (CNE).
Textul articolului abrogat este: “(3)Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.
Nu în ultimul rând, prin Ordonanță se abrogă, din lista sancțiunilor pe care le poate propune CNE, retragerea de către Consiliu a calității de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare și retragerea titlului de doctor.
Modul de retragere a titlului de doctor și a calității de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate ulterior, printr-un act normativ care va modifica Legea educației naționale nr.1/2011.
Modificările legislative au la bază propunerile Grupului de lucru constituit prin ordin al ministrului Educației, în scopul analizei controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectelor de etică a cercetării ştiinţifice.
Proiectul de ordonanță a fost postat în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice la adresa http://www.edu.ro/index.php/articles/23888", se arată pe pagina guvernului.
Citeşte şi: Dacian Cioloş, despre alegerea primarilor: Nu cred că este democratic să modifice guvernul prin OUG o lege politică
Textul normativ propus abrogă art. 42 (3) din Legea 206, care stabilea statutul de excepție al demnitarilor, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate și sancționate de comisiile de etică de la nivelul universităților. Acestea erau anterior rezervate doar analizei Consiliului Național de Etică.
Ministrul Educației, Adrian Curaj, le recomandă demnitarilor să nu se înscrie la doctorat pe perioada în care își exercită mandatul, argumentând că aceștia nu ar avea timp pentru o astfel de activitate.
"Din punct de vedere personal, nu cred că ai timp. Eu mă uit la timpul meu de demnitar, câte ore am să dorm, nu să-mi fac doctorat. Mai degrabă eu aș numi-o recomandare, pentru că poți să spui că nu poate, că e evident că nu poate. Mi se pare o abordare elegantă, de responsabilitate, ca să nu spun mai mult. Deci e normal să fie acest lucru. Dacă putem să-l punem, și eu mă aștept să îl punem ca recomandare puternică, atunci cred că ar fi și mai bine primit, că nu am avea posibilitatea să facem greșeli. Eu cred că nu este timp și, dacă ești în mijlocul unui doctorat, nimeni nu te poate opri să întrerupi pentru un an, pentru jumătate de an, pentru doi ani. Toată lumea înțelege lucrul acesta, oriunde ai fi, în țară sau în străinătate", a declarat ministrul Educației, marți, la Palatul Victoria.
În opinia sa, cel mai potrivit ar fi ca demnitarii să își reia activitatea științifică după încheierea mandatului, întrucât, consideră ministrul, această abordare ar însemna un câștig pentru procesul educațional, pentru persoana respectivă, dar și pentru coordonator și instituția la care respectiva persoană dă doctoratul.
Ştirile orei
Veti obtine informatiile necesare, sub forma unui curs pe care il veti primi gratuit pe adresa de e-mail. Nu trebuie sa investiti. Tot ce aveti nevoie este un calculator, conexiune la internet si dorinta de a face parte dintr-un proiect absolut minunat