Ministrul Educaţiei: A fost oferită varianta unui acord politic girat de către preşedinte, semnat de către liderii coaliţiei
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că a fost oferită varianta unui acord politic girat de către preşedintele României şi semnat de către liderii coaliţiei, precizând că a fost refuzată această posibilitate de către sindicalişti, care şi-au dorit un act normativ.
Deca a explicat că acordul politic era o posibilitate reală, dar care nu a fost acceptată de către liderii federaţiilor sindicale, din păcate, motivul invocat la negocieri fiind lipsa de încredere.
“Această chestiune a fost discutată cu liderii federaţiilor sindicale. A fost oferită varianta unui acord politic girat de către Preşedintele României, semnat de către liderii coaliţiei, împreună cu un memorandum în Guvern, care să consfinţească şi angajamentul guvernamental. A fost refuzată această posibilitate de către liderii federaţiilor sindicale, care şi-au dorit un act normativ. Acordul politic era o posibilitate reală şi a făcut parte din ceea ce Guvernul a dorit să-şi asume. Nu a fost acceptată de către liderii federaţiilor sindicale, din păcate. Motivul invocat la negocieri a fost lipsa de încredere”, a declarat Ligia Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.
Ea a explicat că a fost asumat acel principiu în nota de fundamentare a OUG privind salariile din sistemul de învăţământ, cu eşalonare pe trei ani.
“În contextul economic actual, a fost asumat acel principiu în nota de fundamentare cu eşalonarea pe trei ani. Consider că în discuţiile pe legea salarizării, oricum, aceste detalii vizavi de etapele de acordare, aceste tranşe de acordare, vor fi reluate. Deci este foarte posibil să ne aflăm într-o situaţie mai favorabilă după discuţia concretă pe grilele din Legea salarizării, pentru că legea salarizării include toate categoriile publice din sectorul public. Mai mult decât atât, ceea ce s-a afirmat în repetate rânduri este că educaţia este prioritate, adică este primul sector cu care se discută. Este primul sector pentru care se încearcă identificarea de soluţii pentru o creştere rapidă şi sustenabilă. În ceea ce priveşte includerea în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, ea reflectă angajamentul coaliţiei pentru ca acest principiu să se regăsească în noua lege a salarizării. Nu poate un text de ordonanţă care modifică actuala lege a salarizării să includă o prevedere pentru viitoarea lege a salarizării, viitoare lege a salarizării, care o s-o abroge pe cea pe care ordonanţa tocmai o modifică. Este, din punct de vedere juridic, să nu spun imposibil, dar extrem de complicat. Orice includere în acest moment în legislaţie ar însemna că se aplică separat de tot ceea ce va însemna legea salarizării publice pentru celelalte sectoare”, a mai declarat ministrul Educaţiei.
Ea a adăugat că angajamentul guvernamental este că măririle salariale se vor acorda în cele trei tranşe indiferent de contextul economic.
“Ceea ce această notă de fundamentare clarifică este că şi în cazul unui context economic dificil, cum este cel de acum, am văzut cu toţii că a existat o ordonanţă care a limitat anumite cheltuieli publice, angajamentul guvernamental este ca măririle salariale să se acorde în cele trei tranşe. Din punctul meu de vedere, ceea ce putem vedea în următorii ani este o avansarea sumelor mult mai rapid dacă din punct de vedere economic lucrurile stau bine. Ceea ce este clar pentru toată lumea este că angajamentul politic guvernamental există”, a mai explicat Ligia Deca.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x