Ministrul Finanțelor: Specialiștii BNR vor găsi soluția pentru a tempera CREȘTEREA ROBOR
Creșterea ROBOR este legată de lichiditate, iar specialiștii din Banca Națională vor decide și vor găsi soluția care trebuie adoptată pentru a tempera această majorare, a declarat, marți, Ionuț Mișa, la ieșirea de la o întâlnire pe care a avut-o cu conducerea Băncii Naționale a României (BNR), la sediul instituției bancare.
"Elementul central al întâlnirii (de la Banca Națională a României, n.r.) a fost acela de a vedea ce situație este în piață, care sunt soluțiile legate de lichiditate și de o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară pe care o realizează BNR, astfel încât să preîntâmpinăm în viitor diverse situații care pot fi interpretate, deși, având în vedere că există o piață în continuă evoluție, se pot întâmpla și astfel de evoluții. Soluția este legată în special de lichiditate. Este atributul BNR și specialiștii din BNR vor decide și vor găsi soluția care trebuie adoptată pentru a tempera această creștere a ROBOR, pentru că îngrijorarea a fost legată de ROBOR, și probabil că ulterior domnul Guvernator vă va da mai multe relații despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administrație", a spus Mișa.
Potrivit ministrului Finanțelor, în zona politicii fiscale trebuie să se țină seama de două elemente, respectiv veniturile și infuzia de capital.
"Participarea mea (la întâlnirea de la BNR, n.r.) a constat în a discuta strict tehnic despre situația existentă astăzi, despre ce se întâmplă azi, despre evoluția ROBOR-ului și de a vedea care este pentru viitor cea mai bună abordare de a împleti politica fiscală cu politica monetară, pentru a crea în piață o stabilitate cât mai bună și a face ca lucrurile să fie mai stabile pentru cetățeni, pentru cei care iau credite de la bănci, pentru cei care au de plătit rate. Pe partea de politică fiscală sunt două elemente: elementul legat de venituri, care înseamnă o absorbție de lichiditate din piață, și totodată un element de infuzie de capital în piață prin cheltuirea banilor publici la nivelul tuturor ordonatorilor de credite. Noi vom încerca să colaborăm din acest punct de vedere și mai mult decât am făcut-o până acum, pentru că a fost o colaborare și există mai multe comisii în care activează atât reprezentanți ai BNR, cât și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe. Cu siguranță există soluții și, dacă urmăriți, veți vedea că deja dobânda overnight a scăzut. Numai pe baza unor discuții și a unei comunicări s-au produs niște efecte. Sunt convins că deciziile care vor fi luate la nivelul Consiliul de Administrație (al BNR, n.r.) vor fi influențe pozitive la nivelul pieței", a subliniat Ionuț Mișa.
Consiliul de Administrație (CA) al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, se arată într-un comunicat de presă al băncii centrale.
ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, era luni pe piața interbancară la nivelul de 1,8% la trei luni, față de 1,58% în ședința de vineri și în comparație cu 0,87%, la începutul anului.