Ministrul Finanţelor: "Am eliminat toate scenariile apocaliptice pentru economica României"
MInistrul Finantelor, Florin Cîţu, afirmă că industria şi-a revenit puternic în trimestrul al treilea şi consideră că economia a avut o evoluţie în formă de "V" în criza provocată de virusul COVI-19. Afirmaţiile sunt contrazise de analiştii financiari ai Erste care văd recuperarea ca fiind mai lentă decât a tărilor din regiune.
"Așa cum am anticipat, sectorul industrial își revine din trimestrul III. Nimeni nu poate să mai nege acest lucru. Este un sector care a fost distrus de guvernarea socialistă în ultimii ani dar acum arată semne clare de revenire. Vă aduc aminte doar supraimpozitarea contractelor part time, supraacciza la combustibil, TVA defalcat, oug 114, etc.
Am eliminat din primul moment măsurile luate de PSD împotriva sectorului industrial și se vede. Este deja din ce în ce mai clar că am eliminat toate scenariile apocaliptice pentru economia României. Scenariul nostru de bază cu o revenire în "V" a economiei în 2020 este acum acceptat de TOATĂ lumea", a scris ministrul pe pagina personală de Facebook.
Totuşi producţia industrială a României a crescut în luna iulie sub aşteptări, iar industria îţi revine mai lent comparativ cu a altor state din regiune, atrag atenția analiștii grupului financiar austriac Erste.
Creșterea producției industriale în iulie, de 3,3% față de iunie, s-a situat sub așteptările Erste pentru un avans de 5,9%. În urma acestei evoluții, contracția anuală a producției industriale a ajuns în iulie la 9,9%, față de 14,3% în iunie, dar semnificativ sub 8%, cât era media așteptărilor analiștilor consultați de Bloomberg.
"Recuperarea industriei în România este mai lentă comparativ cu a altor state similare din regiune, cauzele fiind, probabil, rolul mai marginal pe lanțurile de producție din Europa, forța mai redusă a exportatorilor români, precum și problemele de competitivitate ale sectoarelor cu utilizare intensivă de forță de muncă. Perspectiva pentru industria prelucrătoare nu este deloc bună, întrucât recuperarea comenzilor noi a încetinit în iulie, în timp ce indicatorul de încredere a stagnat în august față de luna anterioară. Efectul pozitiv al revenirii treptate a comenzilor a fost anulat de majorarea stocurilor și înrăutățirea așteptărilor privind producția", potrivit unei note de cercetare a analiștilor Erste, citată de Profit.ro.