Florin Iordache: Am delegat un secretar numai pentru cât sunt eu în Parlament
Florin Iordache a declarat la sfârşitul Comitetului Executiv că şi-a delegat atribuţiile lui Constantin Sima, secretar de stat, numai pentru cele câteva ore cât este el în Parlament.
Oficiali ai Ministerului Justiţiei au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie.
Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituţiei, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente, potrivit sursei citate.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, va fi prezent în Parlament, la dezbaterile pe buget.
Decizia a fost anunţată în aceeaşi zi în care MJ a informat că a primit o solicitare DNA de a transmite, până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale, potrivit Ministerului Justiţiei, care a catalogat acţiunea DNA drept o "gravă imixtiune".
„În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru graţierea unor pedepse. Prin aceeaşi adresă Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.
Ministerul Justiţiei acuză DNA de „o gravă imixtiune” în activitatea Guvernului prin declanşarea acestei anchete referitoare la emiterea şi adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi graţierea.
„Faţă de acest demers Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea Ministerului Justiţiei în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, se arată în comunicatul MJ.
Totodată, Ministerul Justiţiei precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă.
Guvernul a adoptat marţi seară ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, redefinind abuzul în serviciu. Decizia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a cerut retragerea proiectului, la pachet cu cel al graţierii, declanşând procedurile pentru referendum după ce zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării faţă de actele normative. Ordonanţa a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern în care s-a discutat despre bugetul pe 2017 şi intră în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Parchetul General, DNA, CSM şi Curtea Supremă au criticat proiectul susţinând că desfiinţează practic infracţiunea de abuz în serviciu şi aruncă în aer anchetele de până acum.