Ministrul Justiţiei, despre clasarea Dosarului 10 august: ”Să avem răbdare să vedem motivarea!”
Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat vineri, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat, că trebuie văzută motivarea şi că o parte din dosar a fost disjunsă şi îşi va urma cursul.
El a subliniat că i se pare prematur să vorbim despre CEDO în acest caz. ”Dacă e vreo aşteptare din partea cuiva să intervină ministrul Justiţiei, nu se poate întâmpla şi e bine că e aşa”, a mai afirmat ministrul. În ceea ce priveşte eventuala sesizare a Inspecţiei Judiciare, ministrul a precizat că nu va ezita să facă acest lucru, când va avea date complete şi dacă i se va releva faptul că în această zonă de anchetă penală au existat probleme legate de abateri disciplinare.
"Este foarte important ca oamenii să cunoască detalii legate de stadiul acestui dosar. A fost un eveniment nefericit, care a stârnit multă emoţie şi încă, după atâta timp, au trecut deja ani de la acel eveniment, şi încă stârneşte emoţie. Oamenii asteaptă răspunsuri şi ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile. Eu voi încerca să dau nişte lămuriri cu privire la acest dosar, dar nu vă aşteptaţi să facem lumină în acest dosar astăzi", a declarat ministrul.
El a precizat că este un dosar aflat pe rolul instanţelor, e un dosar în curs de soluţionare. ”Am fost în Piaţa Victoriei atunci, am văzut cu ochii mei alături de prieteni, colegi, rude, deci voi încerca cât se poate omeneşte posibil să dau la o parte latura emoţională şi să mă refer la chestiuni factuale”, a subliniat Stelian Ion.
El a explicat că Dosarul 10 august a fost clasat parţial.
”E important să aşteptăm motivarea. Acea încheiere pronunţată de judecătorul de camera preliminară e definitivă, dar până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat. Solicitarea mea este să avem răbdare să vedem motivarea. Nu se termină aici dosarul 10 august. Din acea cauză s-a disjuns o parte către Secţia Parchetelor Militare şi acea parte îşi va urma cursul. Acea parte se referă la interacţiuniole jandarmilor cu manifestaţii. Mai e o zonă cu alte persoane care nu deţineau funcţii de militari în acea perioadă, nici cu privire la acele persoane nu s-a luat o decizie finală”, afirmat ministrul Justiţiei.
Conform ministrului Justiţiei, plângerea împotriva soluţiei de clasare poate fi făcută în termen de 20 de zile, iar ordonanţa de clasare nu a fost comunicată decât pentru 16 persoane, deşi 700 de persoane vătămate au făcut plângere penală.
”Eu văd în acest moment că există remedii şi mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO. Este important de spus că în momentul când apar fapte noi se poate redeschide dosarul şi o parte din dosar va fi cercetat în continuare de către organele de anchetă. Acestea sunt câteva elemente, nu am intrat în detalii de ordin tehnic”, a argumentat Stelian Ion.
Ministrul a explicat rolul ministerului şi ministrului în acest subiect.
”Potrivit legii, ministrul Justiţiei nu poate interveni, ar fi foarte grav să se întâmple aşa. Sau să intre în dosare aflate în curs de soluţionare sau în urmărirea penală. Dacă e vreo aşteptare din partea cuiva să intervină ministrul Justiţiei, nu se poate întâmpla şi e bine că e aşa, altfel am avea o reîntoarcere în nişte vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere. Răspunsurile trebuie să vină din partea sistemului judiciar. Reamintesc că ieri am participat la şedinţă a CSM, am ridicat problema de a veni sistemul judiciar cu un răspuns faţă de situaţia creată. O solicitare să primim un astfel de răspuns a fost admisă de CSM. Răspunsurile trebuie să vină din acea zonă”, a declarat ministrul Justiţiei.
”Să nu uităm de ce am fost pe 10 august în Piaţa Victoriei pentru a apăra indepedenţa sistemului judiciar şi asta trebuie să facem în continuare. Trebuie să facilităm posibilitatea organelor judiciare să facă anchete”, a subliniat el.
”Nu pot interveni pe dosare şi pe soluţii din anumite dosare concrete. Dar am observat de-a lungul timpului, şi voi face o solicitare pentru a face un control, am observat că multe dosare s-au împotmoliot de-a lungul anului prin nişte mecanisme care trebuie elucidate şi îndepărtate, printr-un gen de declinări de competenţe, prin smulgerea dosarului de la o direcţie a parchetelor. Lucrul acesta nu este de bun augur. Pe aceste chestiuni voi solicita să facem un control şi să vedem ce remedii legislative putem propune. E important să nu existe portiţe ca un dosar să fie smuls dintr-o parte în alta printr-un fel de articifiu”, a susţinut Stelian Ion, potrivit News.ro.
El a mai explicat că ministrul justiţiei mai poate face sesizări către Inspecţia Judiciară.
”După ce primim motivarea, voi analiza dacă e cazul să fac o astfel de sesizare. Nu sunt elemente acum. E important să vedem şi alte lucruri întâmplate de-a lungul timpului. După anumite soluţii în anumite dosare s-a ieşit subit la pensie de către unii magistraţi”, a afirmat Stelian Ion, adăugând: ”Sunt chestiuni pe care trebuie să le avem în vedere pentru că noi nu putem acţiona reactiv să ne concentrăm pe un anumit dosar, trebuie să avem o vedere de ansamblu asupra sistemului judiciar”.
La solicitările jurnaliştilor de a preciza dacă va sesiza Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei a răspuns: ”Ştiţi care este avantajul meu? Nu am visat niciodată, nu am ţinut niciodată morţis să fiu ministru, nu datorez nimic nimănui, nu răspund la solicitări şi dorinţe din partea nimănui. Când voi avea date complete şi mi se va releva faptul că în această zonă de anchetă penală au existat probleme legate de abateri disciplinare, nu voi ezita nicio clipă să formulez sesizare la Inspecţia Judiciară. Este un atribut pe care îl am de la lege. Inspecţia Judiciară, pe care mi-o doresc reformată ca instituţie în cadrul legilor justiţiei, îşi va spune punctul de vedere”.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi ministrului Justiţiei Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul care vizează evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.
„Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi de aceea am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Klaus Iohannis joi pe Facebook.
Cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă marţi, de Tribunalul Bucureşti.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x