Ministrul Justiţiei: sunt de acord ca parlamentarii să nu mai fie judecaţi de ÎCCJ în prima instanţă
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că este de acord cu propunerea ca parlamentarii să nu mai fie judecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în primă instanţă şi că este o intenţie foarte clară de a reduce competenţa materială a Instanţei Supreme.
Întrebat despre intenţia de eliminare a competenţei ÎCCJ şi PÎCCJ de a judeca, respectiv ancheta pe parlamentari, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că a fost de acord cu această propunere formulată de judecătorii instanţei supreme.
Ministrul a arătat că în cadrul discuţiilor avute cu premierul şi conducerea ÎCCJ a fost exprimată această intenţie, dorinţă foarte clară a Instanţei Supreme de a se reduce competenţa după persoană şi a rămâne doar ca o curte de casaţie.
"Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curţi de a reveni, ceea ce este şi prin denumire, o Curte de Casaţie şi anume de a reduce treptat judecata, în prima instanţă, pentru orice categorie profesională, orice formă de demnitate şi să se concentreze pe ce înseamnă unificarea practicii. După cum aţi văzut şi în ultimul timp, au fost probleme legate de încărcarea Înaltei Curţi, legate de numărul foarte mare de cauze judecate în primă instanţă, date de competenţa, după persoană, dar şi datorită conexiunilor din anumite cauze. Şi aşa am ajuns să judecăm la Înalta Curte oameni care n-au nicio legătura cu nicio categorie profesională din cele prevăzute de lege a fi judecate de ÎCCJ şi evident o încărcare artificială a ÎCCJ cu cauze care în mod normal se judecă la judecătorie sau poate chiar la tribunal", a spus ministrul Cazanciuc, citat de Agerpres.
El a adăugat că mai sunt şi alte probleme referitoare la alte dispoziţii pe competenţe, strămutări, şi că a avut o discuţie ca ÎCCJ eventual să decidă strămutările în ceea ce priveşte doar curţile de apel, iar restul să rămână la nivelul CA pentru instanţele din coordonare.
În legătură cu anchetarea demnitarilor, ministrul a susţinut că vor fi cercetaţi în funcţie de infracţiunea săvârşită. Robert Cazanciuc a subliniat că acest lucru nu presupune că nu vor mai fi anchetaţi de PÎCCJ, ci că nu va mai fi obligatoriu ca, pentru infracţiuni comune, să facă această urmărire penală.
"DNA cu siguranţă va rămâne competent să ancheteze orice formă de corupţie. (...) PÎCCJ face această preluare a unor dosare ca formă de unificare a practicii, ca formă de sprijin pentru acele unităţi de parchet unde nu întotdeauna ai suficiente resurse pentru a soluţiona anumite dosare. Dacă pentru înfăptuirea actului de justiţie este mai uşor să se instrumenteze un dosar la PG acest lucru cred că trebuie făcut în continuare. Dacă PG va considera că este mai bine pentru anchetă ca un parlamentar dintr-un judeţ să fie anchetat la Bucureşti şi nu în acel judeţ poate fi în continuare o soluţie", a susţinut ministrul.