Ministrul Mediului anunţă că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi lansate la începutul lunii februarie
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, joi, că luna viitoare vor fi lansate programele Rabla Clasic şi şi Rabla Plus, bugetul pentru anul 2022 fiind cel mai mare din istoria acestui program şi depăşind 1,2 miliarde de lei. Ministrul a precizat că până la finalul lunii ianuarie va fi terminată analiza pe dosarele depuse anul trecut în vederea accesării de vouchere prin cele două programe.
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Lóránd‑Árpád Fülöp, a anunţat că pentru fiecare maşină casată prin programul Rabla se acordă un bonus de vechime de 1500 de lei valabil dacă autoturismul este mai vechi de 15 ani şi este cel mult Euro3.
Pentru Rabla Plus, se adaugă astfel la cei 45.000 de lei voucher încă 1500 de lei bonus de vechime dacă maşina casată îndeplineşte cele două condiţii.
„Maşina casată trebuie să fieînmatriculată în România cel puţin de şase ani”, a adăugat preşedintele AFM.
În ceea ce priveşte posibilitatea de a preda două maşini pentru achiziţionarea uneia, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a menţionat că beneficiarul are posibilitatea de a cumpăra o a doua rablă pe care să o caseze.
În schimb, în cadrul acestui program nu se emit vouchere, aşa încât acestea nu pot fi tranzacţionate.
Tánczos Barna a precizat că ţinta programelor este de a înnoi, anul acesta un număr comparabil de autoturisme cu cel din anul anterior, autorităţile dorind să crească numărul maşinilor mai vechi de 15 ani care să fie casate.
„Cel mai important este că pentru electrice şi hibrid plug-in este obligatorie predarea unei maşini. Acolo anul trecut am avut un bonus de 45.000 de lei fără obligaţia de a scoate din circulaţie o maşină poluantă şi am decis anul acesta să schimbăm acest principiu şi acolo să fie obligatorie casarea minim a unei maşini şi posibilitatea de a mai preda una în cazul în care poate să achiziţioneze cineva încă o maşină veche pe care o scoate din circulaţie. În rest, condiţiile au rămas aceleaşi: maşina trebuie să fie înmatriculată, să fie cu inspecţia tehnică făcută, trebuie să fie scoasă practic din circulaţie nu trebuie să fie o maşină care rugineşte de 20 de ani undeva, într-o curte”, a explicat ministrul.
Pentru autoturismele hibrid plug-in sprijinul financiar în cadrul programului este de 20.000 de lei.
Ministrul Mediului a menţionat că ministerul pe care îl conduce doreşte să cumpere un autoturism electric pentru care trebuie să „stea la coadă” nouă luni, din cauza crize conductorilor care afectează industria auto la nivel mondial.
În acest context, ministru afirmă că tot ce pot face autorităţile este să adapteze programele Rabla condiţiilor din piaţă.
Conform datelor prezentate de preşedintele AFM, în anul 2021 prin programul Rabla Clasic au fost solicitate 51.665 de maşini pentru persoane fizice şi 16.515 maşini dintre care 13.000 aprobate la persoane juridice. Prin Rabla Plus au fost solicitate 8500 de vehicule de către persoane fizice şi 7728 de maşini aprobate din 9138 solicitate pentru persoane juridice.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x