Ministrul Niţă îl lasă fără obiectul muncii pe tehnocratul Răzvan Nicolescu de la Energie
Companiile energetice de stat, aflate în prezent în subordinea Departamentului pentru Energie, vor trece din nou la Ministerul Economiei, în cadrul unui nou departament care se va ocupa de privatizări, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Economiei.
Proiectul de act normativ prevede înființarea, în subordinea Ministerului Economiei, a Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS), care urmează să preia atât portofoliul de companii din cadrul Departamentului pentru Energie, cât și societățile din cadrul Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie.
'Se înființează Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Economiei, care funcționează în coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, denumit în continuare O.P.S.P.I., și prin preluarea atribuțiilor Departamentului pentru Energie de instituție publică implicată privind privatizarea', se arată în textul proiectului de ordonanță de urgență.
Cu alte cuvinte, ministrul Economiei şi fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, intenţionează să ia din curtea noului ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, administrarea tuturor societăţilor din domeniul energetic.
Coincidenţă sau nu, proiectul de act normativ a apărut în aceeaşi zi în care Nicolescu a anunţat două măsuri care ar putea părea incongruente cu politica dusă până acum de Constantin Niţă în calitatea sa de ministru al Energiei.
Nicolescu a a cerut demiterea şefului Electrocentrale Bucureşti, numit în funcţie de Adriean Videanu în 2010 şi păstrat de Niţă, din cauza preţurilor prea mari pe care compania le plăteşte pentru gazul importat din Rusia şi a tergiversării proiectului de fuziune între Electrocentrale şi RADET Bucureşti.
Tot ieri, Departamentul pentru Energie condus de Nicolescu a decis să nu participe la AGA Romgaz prin care compania de stat ar fi trebuit să decidă participarea la construcţia hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti (Cluj), şi la capitalul companiei de proiect pentru construirea cablului de interconectare submarină de 400 Kv dintre România şi Turcia.
Acest proiect a fost susţinut de Constantin Niţă, când era ministru al energiei.
Fondul Proprietatea, cel mai mare acţionar la Romgaz, după statul român, a salutat decizia Departamentului pentru Energie, pentru că, „la momentul actual, nu există suficiente informaţii referitoare la aceste proiecte şi la structurarea finanţării acestora pentru a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză", potrivit unui comunicat al FP.
În nota de fundamentare, autorii proiectului explică faptul că această modificare este necesară pentru eficientizarea procesului de privatizare a companiilor de stat.
'În scopul eficientizării acestor structuri care să realizeze procesul de privatizare al operatorilor cu capital de stat, se intenționează crearea unei structuri care să acționeze unitar și coerent astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare în condiții de eficiență și rentabilizare a companiilor de stat care să devină competitive pe piețele pe care aceștia activează atât la nivel național cât și regional. Această structura, denumită Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, urmează să se înființeze prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, aceasta preluând încă de la înființare atribuțiile instituției publice implicate în privatizare și pentru operatorii din domeniul energetic și resurselor energetice, atribuții pe care în prezent la are Direcția Generală Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie', se mai arată în nota de fundamentare.
Proiectul de ordonanță de urgență mai prevede că activitățile în domeniul administrării și privatizării se realizează pe baza ordinelor emise de ministrul Economiei.
'Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Departamentul (noul DPAPS — n.r.) exercită atribuțiile Ministerului Economiei privind calitatea de acționar al statului la societățile naționale, companiile naționale și celelalte societăți din energie din portofoliul Ministerului Economiei, cu respectarea mandatului acordat D.P.A.P.S. potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență', se mai arată în textul proiectului de act normativ.
Totodată, nota de fundamentare prevede și faptul că noul DPAPS se poate ocupa și de privatizarea companiilor aflate în portofoliul altor ministere.
'De asemenea, se stabilește că D.P.A.P.S. poate derula procesul de pregătire și realizare a privatizării unor operatori economici aflați în portofoliul altor ministere, instituții publice, structuri sau autorități publice, precum și exercitarea, în numele Ministerului Economiei, pe perioada procesului de pregătire și realizare a privatizării a operatorilor economici respectivi, a drepturilor și obligațiilor aferente activității de administrare și privatizare a acestora, în conformitate cu mandatul dat prin hotărâre a Guvernului', spun autorii proiectului în nota explicativă.
Guvernul are în plan privatizarea în acest an a companiilor Electrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, prin listarea la bursă a unor participații minoritare, conform memorandumului încheiat cu FMI.