MINUNILE pe care le fac pentru organismul tău alimentele roșii

| 03 sep, 2014

Un măr pe zi vă fereşte de doctori, dar nu este singurul fruct care vă ajută să vă menţineţi sănătoşi. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să mâncaţi cât mai multe fructe ori legume roşii, cum ar fi căpşunile, cireşele, frăguţele, pepenele, ardeiul roşu, tomatele şi sfecla roşie.

Acestea sunt foarte bogate în antioxidanţi, precum licopenul şi antocianinele, substanţe cunoscute pentru faptul că pot proteja de bolile cardiace şi de cele ale prostatei. În plus, nu ignoraţi nici faptul că vitaminele luate din surse artificiale, cum sunt suplimentele nutritive, vă pot pune viaţa în pericol, arată numeroase studii.

Căpşunile au vitamina C,
cireşele – fibre

Foarte populare în lunile mai şi iunie, căpşunile sunt o sursă bună de folaţi, substanţe care ajută mai ales femeile. În sarcină, acidul folic previne naşterea unor copii cu defecte de tub neural. „Căpşunile sunt, de asemenea, sursă bună de vitamina C, ceea ce înseamnă că sunt benefice pentru sistemul imunitar“, spune Lona Sandon, asistent profesor, specializat în nutriţie la Universitatea Texas şi purtător de cuvânt în cadrul Asociaţiei Dietetice Americane.

În iunie şi iulie, veţi avea parte, din plin, şi de cireşe. Ele sunt importante datorită conţinutului de fibre pe care îl au. „În special coaja lor este bogată în aceste substanţe“, menţionează nutriţionistul Felicia Busch.

Celule canceroase
distruse cu merişoare

Merişoarele sălbatice apar în septembrie şi ţin până în decembrie. Datorită conţinutului bogat de antioxidanţi şi vitamina C, reprezintă un protector foarte important pentru organism. „În laborator, aceste fructe au reuşit să distrugă diferite celule canceroase“, a mai spus Lona Sandon. Totodată, pot împiedica bacteriile să populeze tractul urinar şi pot lupta împotriva Helicobacter Pylori, bacteria care cauzează ulcer. Nutrienţii responsabili pentru aceste proprietăţi sunt proantocianinele. Ei se găsesc, de asemenea, şi în struguri.

Tomatele, protectoarele inimii

Roşiile sunt o sursă bună de licopen, substanţă care protejează de cancerul de prostată şi de cel la sân. „Tomatele sunt bogate şi în potasiu ori vitamina C, deci sunt foarte bune şi pentru inimă“, consideră Londa Sandon. Zmeura, pe de altă parte, pe care o găsiţi din august până la jumătatea lunii octombrie, este foarte bogată în fibre şi ajută la scăderea colesterolului rău din organism. Şi pepenele, ca şi roşiile, este o sursă bună de licopen. Ajută la scăderea colesterolului nociv, scade riscul bolilor de inimă şi anumitor tipuri de cancer. În plus, reduce riscul degeneră rii maculare, o afecţiune care dăunează vederii. Specialiştii spun că poate îmbunătăţi şi calitatea vaselor de sânge, reducând în acest fel riscul de infarct.

Grepfrutul scade colesterolul,
ardeiul protejează oasele

Dacă aveţi de ales între grepfrut roşu şi alte tipuri de grepfrut, alegeţi-l pe primul, deoarece este o sursă bună de pectine şi licopen. Aceste substanţe ajută la scăderea colesterolului.

Ardeiul roşu, pe de altă parte, conţine vitamina A, benefică pentru piele, oase şi dinţi, şi are la fel de multă vitamina C. Îl puteţi folosi în salate, supe sau îl puteţi consuma simplu.

Sfecla roşie este bogată în folaţi, licopene şi antocianine. O puteţi consuma în salate, alături de friptură sau în supe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ