Mircea Dușa: România a crescut numărul exerciţiilor militare pentru reasigurarea flancul estic al NATO și UE
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a afirmat vineri, la Sibiu, că România alături de partenerii din NATO a crescut în acest an numărul de exerciții militare, pentru "reasigurarea flancului estic al NATO și UE".
"Eu nu aș comenta declarațiile unor persoane de prin Ministerul Apărării Naționale rus. Eu vreau să vă spun că România alături de țările din NATO ia toate acele măsuri care se referă la reasigurarea pe flancul estic al NATO și al UE. Ați văzut că am crescut foarte mult numărul de exerciții în acest an, de pregătire în comun, cu militarii din NATO și mai ales cu partenerii noștri strategici, cu militarii din SUA. În același timp, pregătim operaționalizarea celor două comandamente (...) și alte măsuri care se referă la reasigurarea pe flancul estic și sigur reasigurarea pe terestru și măsuri de reasigurare pe Marea Neagră, măsuri de reasigurarea spațiului aerian al NATO și al UE pe acest flanc", a spus ministrul Duşa, citat de Agerpres.
Ministrul Mircea Dușa a participat vineri, la Sibiu, la depunerea jurământului militar de către soldații profesioniști, seria aprilie 2015, de la Școala de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu".
Ministerul Apărării din Rusia a cerut Pentagonului explicații în legătură cu declarațiile generalului Martin Dempsey, potrivit căruia SUA ar putea să instaleze în Europa și Asia rachete de croazieră și balistice care să vizeze ținte de pe teritoriul Federației Ruse, relata săptămâna trecută agenția de presă TASS, preluată de mass-media ruse.
Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul adjunct al apărării, Anatoli Antonov, într-o conferință de presă.
"Am trimis o cerere prin canale militar-diplomatice, solicitând Pentagonului să-și expună poziția în legătură cu declarațiile atribuite de presă generalului Martin Dempsey, șef de stat major interarme", a indicat Antonov, adăugând că Moscova a urmărit cu atenție informațiile apărute pe această temă în presa internațională.
Măsurile la care fac referire oficialii americani ar însemna retragerea SUA din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (FNI), semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan, a precizat oficialul rus.
"Revenirea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa și desfășurarea lor în alte regiuni, de unde ar putea amenința Rusia și alte state care nu urmează indicațiile Washingtonului, ar putea avea un impact puternic negativ asupra securității și stabilității globale", a subliniat ministrul rus adjunct al apărării. "Nu poate să nu ne îngrijoreze o astfel de perspectivă", a afirmat el.