Mircea Fechet: 2023 se va înscrie în lista celor mai călduroşi ani pe care i-am putut măsura şi evalua vreodată
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a afirmat, marţi la evenimentul „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România” de la Palatul Cotroceni,, că acest an se va înscrie pe lista celor mai călduroşi ani măsuraţi vreodată. El a reiterat importanţa protejării mediului care reprezintă o responsabilitate colectivă care să ofere un viitor „sigur şi prosper” pentru toată lumea.
„Consultându-mă cu colegii mei de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, se pare că şi 2023 se va înscrie în lista celor mai călduroşi ani pe care i-am putut măsura şi evalua vreodată. Acum trei zile, pe 21 octombrie, am avut cea mai călduroasă zi, respectiv, 35 de grade în România. Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, realizat de către Banca Mondială în colaborare cu instituţiile statului român, reprezintă o radiografie complexă a vulnerabilităţilor climatice ale României şi un ghid pentru politicile publice necesare pe mai departe. Unele date prezentate sunt îngrijorătoare - inundaţiile care devin tot mai frecvente şi pun în pericol sănătatea şi bunăstarea populaţiei, valurile de căldură şi secetă care ameninţă agricultura - un sector important şi de subzistenţă pentru foarte mulţi români”, a explicat Mircea Fechet, la evenimentul de marţi de la Palatul Cotroceni.
Ministrul Mediului a precizat însă că nu suntem neputincioşi în faţa acestor provocări, fiincă există soluţii şi resursele necesare pentru abordarea lor. El a vorbit şi despre o datorie morală de a acţionat şi a adăugat că protejarea mediului este o responsabilitate colectivă care să ofere un viitor sigur şi prosper cetăţenilor.
Fechet a adus în discuţie şi obiectivele Ministerului Mediului de a investi în infrastructura de apă, în sisteme moderne de irigaţii şi măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor, precum şi „sprijinirea comunităţilor vulnerabile în vederea adaptării la schimbările climatice şi asigurarea accesului la energie”.
„Săptămânal, dacă nu mai des, fie că discut cu colegii din CNAIR, fie că discut cu colegii din Ministerul Transporturilor, cu domnul ministru Grindeanu, cu Agricultura sau cu Energia. Sunt discuţii pe care trebuie să le avem tot timpul, pentru că avem foarte multe lucruri de făcut”. Schimbările climatice nu reprezintă doar "n risc, ci şi o oportunitate istorică de a transforma societatea românească într-una modernă şi rezilientă. România va fi transformată într-o ţară sustenabilă, cu un mediu curat şi o economie puternică. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generaţiile viitoare. Cu viziune, curaj şi solidaritate, România poate prospera în era schimbărilor climatice”, a completat Fechet.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x