Mircea Miclea: Campaniile legate de Balena Albastră au efect invers
Psihologul Mircea Miclea, director al Centrului de Psihologie Cognitivă Aplicată si fost ministru al Educatiei, critica prestatia presei si a politicienilor pe subiectul "Balena Albastra". Miclea spune ca efectul campaniilor de presa si al celor politice este exact invers decat cel intentionat, argumentand ca cei care intra intr-un asemenea "joc" cauta in primul rand atentie.
Rep.: Ce efect psihologic poate avea asupra tinerilor modul cum media din Romania au abordat tema Balenei Albastre?
Mircea Miclea: Efectul este invers decat cel intentionat - acela de a preveni. Acoperirea media va atrage si mai mult atentia asupra acestui joc sau asupra acestui gen de jocuri. Practic, cei care se joaca astfel de jocuri cauta in primul rand atentie: din partea celor din retea, a altor "jucatori", a parintilor sau apartinatorilor. Practic, sunt vanatori de atentie. Vorbind atat de mult despre joc, media si politicul atrag practic si mai mult atentia, deci mai multi dintre adolescenti care au vulnerabilitati se vor implica. şAstfel de campaniiţ in loc sa reduca probabilitatea de a se intampla nenorociri, o cresc.
Rep.: Ce impact credeti ca poate avea asupra tinerilor o campanie de preventie precum cea lansata de Ministerul de Interne si Primaria Capitalei?
Mircea Miclea: Cred ca aceste campanii sunt gresite, pentru ca atrag si mai mult atentia asupra "jocului" si ii fac si mai vulnerabili pe cei vulnerabili. Mesajul care rezulta: daca jucati acest joc, veti castiga si mai multa atentie. Aici este, sigur, si un oportunism politic; in loc de lucruri serioase precum reforma curiculara, politicienii se ocupa de asemenea campanii. Devine o problema fals semnificativa. Ea in realitate nu ar trebui sa fie asa.