MOȚIUNE DE CENZURĂ - în Parlament: Deputații și senatorii decid soarta Guvernului Grindeanu
Moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" urmează să fie dezbătută și votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Pentru a fi adoptată este nevoie de cel puțin 233 de voturi "pentru". Votul va fi secret cu bile.
*** Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut, marți seara, că moțiunea de cenzură va trece. "Sunt realist. Mâine trece moțiunea", a afirmat marți seara Dragnea.
*** Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marți, că PSD și ALDE au numărul de voturi asigurat, precizând că sunt 16 sau 17 parlamentari, dintre care unii din coaliție, care nu o votează.
"Este cu vârf și îndesat o majoritate necesară ca moțiunea să treacă. (...) Am făcut și socoteala inversă. Știm și care sunt cei care vor vota împotriva moțiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. (...) Cu aproximație 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliție, din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi și care nu fac parte din coaliție", a afirmat Tăriceanu.
*** Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota moțiunea de cenzură.
Ludovic Orban a precizat că deputații și senatorii partidului vor asista la ședință "pentru a împiedica fraudarea voturilor". El a arătat că toți parlamentarii PNL vor fi prezenți în sală la moțiune și niciunul dintre ei nu va vota.
*** Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, marți, că parlamentarii formațiunii nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură.
''În unanimitate, colegii mei au votat să nu participăm la vot. Nu vom fi în sală, nu vom participa la moțiunea de cenzură", a spus Kelemen Hunor, la finalul ședinței grupurilor parlamentare ale UDMR.
El a adăugat că protocolul de colaborare parlamentară cu coaliția de guvernare rămâne valabil.
*** Președintele PMP, Traian Băsescu, a anunțat că parlamentarii partidului nu vor fi în sală la dezbaterea moțiunii și nu vor vota.
Traian Băsescu a susținut marți că are o listă de 12 parlamentari PMP pe care PSD ar fi încercat să-i racoleze în perspectiva moțiunii de cenzură, însă niciunul dintre ei nu a fost de acord cu târgul propus de social-democrați. Băsescu a adăugat că, din analiza sa, PSD nu are voturile necesare pentru a trece moțiunea. El a spus că PSD a reușit să convingă un singur parlamentar să se alăture — pe Octavian Goga.
"Nu vom participa, nu vom fi în sală la dezbaterea moțiunii și nici la vot, dacă el se va da mâine, pentru că după părerea mea PSD nu are voturile cu care să treacă moțiunea de cenzură. (...) Vom participa, însă, la numărătoarea voturilor, vom avea un reprezentant în comisia de numărare pentru a participa la securizarea numărării voturilor la moțiunea de cenzură", a explicat Băsescu.
*** Parlamentarii USR au anunțat că nu participă la dezbaterea moțiunii de cenzură și nici nu o vor vota.
*** Membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale vor fi prezenți în sală și, potrivit unor surse politice, este posibil ca aceștia să voteze moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu.
*** Deputatul PSD Victor Ponta a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură. Secretarul general al Guvernului, deputatul Victor Ponta, a declarat că "mai mult de 14" parlamentari ai PSD nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.
"Mai mult de 14. Atât contează. (...) Eu cred că niciun pesedist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne", a susținut Ponta.
În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi ''pentru''.
Potrivit site-urilor Camerei Deputaților și Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare.
În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.