"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat Iordache.
"Am eliminat aşa cum a fost în proiectul iniţial şi nu vizează violotarorii, pedepsele cu suspendare şi, prioritar, a fost recuperearea prejudiciului", a spus ministrul.
El a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge ţn procedură de urgenţă în Parlament, alături de un alt proiect de lege adoptat marţi seară de Guvernul Grindeanu.
Ministrul Justiţiei a spus că cel de-al doilea proiect de lege vizează modificarea Legii privind executarea pedepselor, potrivit News.ro.
"Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)", a spus Florin Iordache.
El a susţinut că aceste proiecte de lege au fost adoptate doar pentru a "evita o hotărâre pilot la CEDO".
Pe ordinea de zi a Guvernului nu se aflau cele două proiecte privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Florin Iordache a spus că ordinea de zi a fost suplimentată.