Modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, adoptate tacit de Senat
Proiectul de lege inițiat de ministerul Justiției prin care sunt puse în acord Codul penal și de procedură penală, precum și alte legi, cu decizii ale Curții Constituționale, depus la Parlament în noiembrie anul trecut, a fost adoptat tacit de către Senat și va merge la Camera Deputaților.
Proiectul nu conține nicio prevedere legată de abuzul in serviciu, desi inițial, în primul draft, se propunea să fie redefinit, fără a fi prevăzut un prag valoric, scrie hotnews.ro.
Proiectul fusese trimis încă din noiembrie Comisiei speciale condusă de Florin Iordache pentru un raport, însa nu fost discutat, comisia ocupându-se doar cu legile justiției și având doar câteva dezbateri generale privind codurile penale. Cum era propusa redefinirea abuzului în servicu - art. 297:
"(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."
Ulterior, ministrul a anunțat că ar putea face un proiect separat pentru abuz în serviciu, deși acest subiect va fi tranșat până la urmă tot în Comisia specială a lui Florin Iordache, cel mai probabil când se încheie procedura legislativă privind legile justiției.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta in luna mai anul trecut ca urmeaza sa trimita Parlametului proiectul.
Ulterior, s-a infiintat comisia speciala parlamantara pentru legile justitiei si codurile penale, unde au avut loc primele dezbateri generale pe modificare legislatiei penale anul trecut, fara a se vota ceva. Concluzia discutiilor a fost ca vor fi elaborate mai multe proiecte de lege privind Codul penal, codul de procedura penala, transpunerea directivei europene privind prezumtia de nevinovăție - pentru care ministerul a elaborat o propunere, dar si a directivei privind confiscarea extinsă.
Prima dezbatere publica a proiectului de Lege de modificare a codurilor penale a avut loc 26 aprilie, atunci participand ministrul Justitiei, Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta si noua persoane din partea societatii civile, dintre care cinci au fost reprezentanti ai unor asociatii si fundatii.