Moise Guran îl desfiinţează pe guvernatorul BNR: Isărescu nu are dreptate; Ponta spune adevărul
Moise Guran afirmă, într-o postare pe blogul său, că guvernatorul BNR Mugur Isărescu greşeşte criticând Codul Fiscal propus de guvern şi că proiectul este bun. Mai mult, jurnalistul arată că este pentru prima dată când datele statistice demonstrează că scăderea de taxe generează venituri mai mari la buget.
Mugur Isărescu a fost de acord cu noul Cod Fiscal, după care s-a răzgândit şi l-a criticat, spunând că este inaplicabil, rememorează Moise Guran. El îi dă dreptate premierului Victor Ponta, care a remarcat primul acest lucru, şi încearcă să explice de ce s-a răzgândit guvernatorul.
"Așa cum vă spuneam într-un articol precedent, Mugur Isărescu și-a dat deja acordul pe Codul Fiscal, dar s-a răzgândit subit după epopeea grecească din această vară. De data asta Ponta spune adevărul", scrie Guran pe blog.
"Indiferent care sunt motivele lui Isărescu, indiferent cum s-au acuplat diferitele tabere politice (care de regulă nu înțeleg mai nimic) pe problema Codului Fiscal, în rândurile următoare o să îmi asum dificila sarcină de a combate cu argumente devastatorul atac pe care Mugur Isărescu l-a susținut împotriva Codului Fiscal. Asta pentru că am sentimentul că nimeni altcineva nu are de gând sau nu poate să o facă".
Citeşte şi: Victor Ponta: Codul fiscal este bun pentru toți cetățenii care trăiesc în România
Noul Cod Fiscal trebuia adoptat prin asumarea răspunderii, este de părere jurnalistul. Eventualele probleme generate de noul act normativ pot fi corectate din mers, însă este important ca el să se aplice. Măsurile luate până acum de guvern (scăderea taxelor) au generat mai multe venituri pentru stat, lucru demonstrat în premieră cu date statistice.
"Cheia problemei pare a fi deficitul bugetar. De fapt nu este, dar hai să stăm pe ea. Nimeni nu știe exact care va fi impactul reducerii TVA la alimente (BNR vede conturile trezoreriei și Isărescu știe totuși unele lucruri înaintea muritorilor de rând) dar ceea ce vedem în acest an este un excedent de 0,6% din PIB (deci un mld de euro pe prima jumătate a anului) în condiții de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale. Pentru prima dată în cei 18 ani de când predicăm (de la școala BNR citire) liberalizarea economiei prin reducerea de taxe avem o confirmare, și încă una solidă, că reducerea de taxe crește veniturile la buget prin stimularea economiei. De mai bine de jumătate de an România reduce taxe și, în condiții de creștere ușoară a cheltuielilor, excedentul bugetar crește. Parcă visăm și nu ne credem ochilor ce visăm. Sigur Isărescu nu crede, dar execuția bugetară îl contrazice."
Aplicarea noului Cod Fiscal va duce la scăderea evaziunii fiscale, un obiectiv ratat de toate guvernele de până acum.
"Bineînțeles că politica de stimulare fiscală prin reducerea de taxe într-o perioadă de creștere este prociclică, dar la noi vorbim acum despre o reformare fundamentală a economiei. Nu creșterea economică este efectul principal al noului Cod Fiscal, ci reducerea evaziunii, o chestiune care două decenii a fost la fel de neverosimilă ca și lupta anticorupție. Acum se întâmplă! Reducerea TVA este necesară în primul rând pentru formarea unor bune practici în economie și, dacă nu s-a putut altcândva, e bine și acum. Oricând e bine. Isărescu e prea bătrân ca să mai creadă în minuni, ok, dar problema bătrânilor este că nu recunosc minunile nici atunci când ele chiar se petrec. Deci nu creșterea economică din 2016 e importantă ci creșterea gradului de conformare voluntară pentru cine știe cât timp România va putea fi o țară civilizată din punct de vedere fiscal. Asta nu se face doar cu campanii dure ale ANAF. Reducerea taxelor e un must! Iar Isărescu nu pare să o priceapă, sau nu crede în ea, sau pur și simplu s-a obișnuit cu o Românie medievală din punct de vedere fiscal, încât nu poate înțelege un pas înainte pe care el însuși l-a predicat și l-a aplicat atunci când era premier", mai scrie Moise Guran.
Ştirile orei
dacă da, înseamnă că ai destule motive. De ce ti-ai începe propria afacere cu o activitate part-time sau full-time?Sunt întrebări la care le-ai putea da răspunsuri,cu o simpla solutie.
dacă ti-ai răspuns la aceste câteva întrebări, am soluţii pentru tine.
Tu decizi, dacă vrei sau nu,sa pornesti propria ta afacere, cauta-ne acum la adresa de email : [email protected]