Moment istoric. Liderii UE au adoptat Declarația de la Sibiu
Sibiul este pentru o zi locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summitul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles vor anunţa în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani.
Actualizare 14.39. Liderii europeni au adoptat Declarația de la Sibiu.
Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.
Actualizare 13:45 Momente inedite la Sibiu, după fotografia de grup a liderilor europeni prezenți la summit. Mai mulți dintre șefii de stat și de guverne, printre care și cancelarul german Angela Merkel, s-au oprit să facă o baie de mulțime printre oamenii prezenți la summit. „Cred că este un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor că au venit și ați văzut că liderii europeni au dorit să îi salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este un lucru total spontan. Oamenii au venit de curiozitate și liderii au simțit căldura românilor care abia au așteptat să îi primească aici, în inima României. Acesta este cel mai emoționant moment din întregul summit de astăzi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Actualizare 13:15 Liderii europeni s-au așezat la mese și urmează să discute despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică. De asemenea, este de așteptat să fie adoptată o Declarație istorică la Sibiu, care a fost redactată de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European.
Actualizare 12:40 Premierul Viorica Dăncilă spune că ea a refuzat mai multe invitații la Sibiu, pentru că „nu era oportun”.
Actualizare 12:30 „Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei (...) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene”, a spus Angela Merkel, la sosirea la summitul UE de la Sibiu.
Actualizare 12:20 Klaus Iohannis: „Probabil nu astăzi, dar peste puțin timp”, România va fi primită în Schengen. Președintele a făcut această afirmațiechiar înaintea summitului UE de la Sibiu, la care vor participa 27 de șefi de stat și guverne din UE.
Actualizare 12:15 Avionul care transporta delegația Marii Britanii ce participă la summitul de la Sibiu a fost implicat într-un incident, au confirmat oficialii Aeroportului din Sibiu.
Actualizare 12:00 Câţiva protestatari au fost opriţi, joi, de către jandarmi, să ajungă în Piaţa Mare din centrul Sibiului, locul Summitului UE, aceştia având aprobare pentru o manifestaţie între orele 11.00 şi 20.00 în Piaţa Unirii.
Actualizare 11:45 Liderii europeni au început să sosească la Sibiu. Au ajuns deja cancelarul german Angela Merkel, premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Actualizare 11:30 Premierul Viorica Dăncilă a încercat, fără succes, să obțină o invitație la Sibiu, unde sunt reuniți toți liderii Europei, dacă nu la Summit-ul informal al Consiliului European, măcar la o întâlnire neoficială cu șefii socialiștilor europeni sau o bilaterală cu un alt șef de guvern mai apropiat de Executivul de la București, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea PSD.
Cu alte cuvinte, viitorul începe astăzi, la Sibiu. Liderii celor 27 de state care vor forma Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii discută în oraşul din Transilvania despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică. Iniţial, summitul trebuia să aibă loc după Brexit. Chiar dacă despărţirea de Marea Britanie a fost amânată, subiectul de discuţie rămâne la fel de important şi actual: ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană după ce, pentru prima dată în istoria sa, va pierde un membru. Primele decizii, cele care vor trasa acest viitor, vor fi luate joi, în România.
Discuţiile liderilor UE încep peste câteva ore, la ora 12:30, la Primăria din Sibiu. Vor fi stabilite acolo priorităţile pentru următorii cinci ani. Acestea vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European.
Alături de liderii europeni, la o primă sesiune de discuții de la summitul de la Sibiu mai iau parte președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Liderii europeni urmează să sosească la covorul roșu începând cu ora 11:45, iar cei 26 - pentru că Marea Britanie nu participă la acest summit - vor fi primiți de gazda reuniunii, președintele Klaus Iohannis.
Fotografia de grup a summitului va fi făcută în Piața Mare din Sibiu, după prima sesiune de lucru, după care liderii europeni se vor retrage la a doua sesiune de lucru a zilei.
La ora 18:00 este programată o conferinţa de presă la care vor participa reşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Ce conține Declarația finală a summitului de la Sibiu
Declarația de la Sibiu ar trebui să fie un moment istoric pentru Uniunea Europeană. Declarația a fost redactată chiar de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.
Înainte de summit va exista și o reuniune a liderilor Partidului Popular European, la care participă și președintele Klaus Iohannis, care va susține și un discurs, alături de Manfred Weber, care este candidatul PPE pentru funcția de președinte al viitoarei Comisii Europene. Participă la această reuniune și cancelarul german Angela Merkel, și cancelarul austriac, dar lipsește premierul Ungariei, Viktor Orban.
Aproape concomitent cu reuniunea PPE are loc la Sibiu și o întâlnire informală a liderilor din partidul socialiștilor europeni, la care participă Frans Timmermans, candidatul socialiștilor la funcția de președinte al Comisiei Europene. La această întâlnire informală, din ceea ce știm în acest moment, nu a fost invitat niciun lider român.