Moment istoric pentru România: Plajele de la ţărmul Mării Negre vor fi LĂRGITE
La începutul lunii august 2015, a debutat ultima și cea mai importantă etapă din cadrul proiectului "Protecția si reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord": înnisiparea plajelor ce conduce la lărgirea acestora. Proiectul este co-finanțat din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007 - 2013.
Proiectul are ca obiective realizarea măsurilor de protecție a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată ce a afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sus și Eforie Nord și are ca termen de finalizare luna decembrie 2015.
După încheierea etapei de execuție a digurilor de larg și a epiurilor care asigură protecția țărmului românesc în zonele mai sus menționate, în data de 6 august 2015, s-a trecut la cea mai importantă etapă din cadrul proiectului, etapă vizibilă prin rezultatele obținute: înnisiparea plajelor prin care se realizează extinderea acestora. Primele lucrări de înnisipare au loc, în prezent, la Eforie Nord.
La înnisiparea plajelor se folosesc o dragă autorefulantă cu buncăr și o tubulatură marină prin care nisipul din adâncurile Mării Negre este extras și pompat pe țărmul litoralului românesc. Astfel, se asigură extinderea plajei Eforie Nord cu peste 60 m pe o distanță de 1,2 km în zona menționată, prin extragerea și utilizarea a aproximativ 1,1 milioane m3 de nisip.
Etapa de înnisipare va continua pentru restul plajelelor din zonele incluse în proiect, Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud.
Beneficiarul proiectului este ANAR, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, iar beneficiarii finali sunt peste 278 000 de locuitori, 32 000 de turiști și 122 de operatori economici identificați.
Serviciile de asistență tehnică și supervizare a bunei execuției a lucrărilor sunt asigurate de firma de consultanță, ROMAIR Consulting.