Moment ISTORIC: S-a înfiinţat primul partid politic cu trei membri fondatori!
Curtea Constituţională din România a admis excepţia de neconstituţionalitate a legii înfiinţării Partidelor Politice ridicate de Claudiu Mărginean.
Claudiu Mărginean a dorit să înfiinţeze un partid politic, dar s-a lovit de prevederile legii, aşa că a ridicat unașa că o excepție de neconstituționalitate și au depus la Curtea Constituțională un document numit „amicus curiae”.
În urmă cu câteva momente CCR a admis cererea. Partidul Piraţilor se poate înfiinţa cu trei membri fondatori.
Asociația pentru Minți Pertinente AMPER a înaintat Curții Constituționale un Amicus curiae, Argumente în susținerea obiecției de neconstituționalitate ridicată de către Partidul Pirat România cu privire la dispozițiile art. 19 alin. (1) și (3) din Legea partidelor politice nr. 14/2003. Dosarul are astăzi termen la Curtea Constituțională, iar directorul executiv al AMPER, Cătălin Hegheș, semnatarul documentului va fi prezent acolo. În document se arată după un preambul și o expunere de motive care analizează situația din Europa și chiar din Orient a legislației în domeniul înființării partidelor politice, precum și justificarea depunerii amicus curiae că în Constituția României, potrivit art. 40 alin. 1, „Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice …”. Cel mai important izvor de drept internațional al drepturilor omului este, fără îndoială, Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit art. 11 pct. 1 din Convenție, „Oricine are dreptul de a se asocia în mod liber cu alții…”. Chiar dacă, spre deosebire de art. 40 din Constituţia României, reglementarea de principiu a dreptului la liberă asociere în Convenție nu se referă și la partidele politice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a extins câmpul de aplicare al articolului 11 și la partidele politice. AMPER susține în continuare că pragul de reprezentativitate numerică, mai precis faptul că „Pentru înregistrarea unui partid politic se depun la Tribunalul Bucureşti următoarele documente: … d) … lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori; … art. 19 … (3) Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori …” reprezintă o restrângere a dreptului de liberă asociere în partide politice. Mai mult, reprezentanții ONG-ului târgumureșean consideră că actualul context socio-politic nu va mai genera vreo inflație de partide politice pentru că nu mai seamănă cu cel în care s-a restricționat posibilitatea de a înființa partide politice. E un alt motiv pentru care acele prevederi trebuie eliminate. O altă explicație se referă la faptul că măsura este nedemocratică. “Este evident că partidele mici sunt lezate de un prag de reprezentativitate ridicat și, prin urmare, se poate vorbi despre o aplicare discriminatorie a măsurii de restrângere a exercițiului dreptului la asociere în partide politice. Una dintre semnificațiile pluralismului într-o societate democratică constă în posibilitatea acordată tuturor membrilor acesteia, în general organizaţi în forme de cooperare, de a fi reprezentați într-un grad cât mai eficient în viața politică”, se mai arată în amicus curiae. Argumentele juridice sunt însă mult mai ample.
Ce este amicus curiae?
Amicus curiae, așa cum se arată în document, este o instituție juridică distinctă de cea a intervenției și care este recunoscută ca atare de instanțele din sistemele de drept de tip common law, spre exemplu, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Prin amicus curiae este permis celor care au o expertiză într-un anumit domeniu (în speță, respectarea drepturilor omului, libertatea de asociere) să ajute instanța, ca „prieteni ai instanței” (amicii curiae), prin furnizarea, cu rol consultativ, de informații/observații relevante pentru soluționarea unei cauze importante.