Monica Macovei: Raportul CE confirmă că MCV trebuie continuat
Raportul MCV prezentat miercuri confirmă că acest mecanism european trebuie să continue până când reformele din justiție și anticorupție sunt ireversibile, afirmă europarlamentarul Monica Macovei într-o declarație transmisă Agerpres.
"Raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, publicat astăzi, indică puncte slabe în funcționarea justiției și faptul că Parlamentul apără corupții, incompatibilii și alți demnitari anchetați penal. Parlamentul nu a soluționat rapid cererile procurorilor de ridicare a imunității politicienilor. Tot Parlamentul a întârziat foarte mult încetarea mandatelor pentru parlamentarii incompatibili și nu a aplicat deciziile Curții Constituționale", susține Monica Macovei.
Europarlamentarul, fost ministru al Justiției, afirmă, totodată, că "Avocatul Poporului nu a acționat în interesul oamenilor și nu a contestat ordonanțe de urgență la Curtea Constituțională, deși acestea erau evident neconstituționale".
"Numirea noului șef la DIICOT trebuie să se facă printr-o procedură transparentă de selecție, iar noul șef trebuie să fie o persoană competentă. Practica judiciară neunitară din instanțele judecătorești din România indică inconsecvență. Această bilă neagră este în curtea CSM. Așa cum atrag atenția încă din 2005, atâta vreme cât practica judiciară nu este unitară, românii nu vor avea încredere în justiție, pentru că justiția trebuie să fie predictibilă, și nu o loterie", subliniază Macovei.
Ea susține, de asemenea, că prin raportul MCV "Comisia Europeană atrage atenția Guvernului României că fenomenul corupției generalizate impune o abordare mai sistematică".
"Cu alte cuvinte, corupția generalizată trebuie combătută sistemic, pentru că aceasta creează o realitate paralelă și strâmbă, ca în oglinzile în care imaginea, respectiv realitatea, este deformată. Toate aceste critici din raportul MCV sunt reale și românii le simt pe pielea lor în fiecare zi. Iar buzunarele lor sunt golite de politicieni corupți care îi fură și îi mint. Un politician responsabil nu poate avea decât obiectivul rezolvării acestor probleme grave și al respectării promisiunilor pe care România le-a făcut în 2007 când a intrat în Uniunea Europeană. De aceea, ridicarea MCV nu poate fi un obiectiv politic în sine, cum a spus, de altfel, astăzi și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunțând că monitorizarea europeană va continua", adaugă Monica Macovei.