MOTIVARE ÎCCJ: Infracţiunile comise de Mircea Cosma şi Vlad Cosma aduc atingere credibilităţii instituţiilor statului
Infracţiunile comise de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, de fiul său, fostul deputat Vlad Cosma, precum şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul privind atribuirea unor contracte de deszăpezire aduc atingere unor importante valori protejate de legea penală, printre care credibilitatea instituţiilor statului, impunându-se aplicarea unor pedepse cu executare, potrivit motivarii ICCJ.
"Întrucât infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor aduc atingere unor importante valori protejate de legea penală, respectiv credibilitatea instituţiilor statului, a serviciilor publice, precum şi corectitudinea şi cinstea funcţionarilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora, îndeplinind funcţiile încredinţate, Înalta Curte consideră că se impune aplicarea unor pedepse cu executare efectivă, în cazul tuturor celor 4 inculpaţi", se arată în motivare.
În ceea ce priveşte cuantumul efectiv al pedepselor, instanţa a ţinut cont de mai multe criterii de individualizare, precum împrejurările şi modul de comitere a infracţiunilor, natura şi gravitatea rezultatului produs, conduita manifestată de inculpaţi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
"În ceea ce priveşte împrejurările şi modul de comitere a infracţiunilor se va ţine cont, primordial, de faptul că toate aceste fapte nu erau posibile în lipsa implicării şi a calităţii pe care a avut-o inculpatul Cosma Mircea - de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova", se mai menţionează în motivare.
Fostul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme, pe 1 noiembrie 2016, la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, într-un dosar de corupţie.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, la 2 ani şi 6 luni, respectiv, 6 ani de închisoare.
Potrivit minutei deciziei, instanţa a dispus confiscarea de la Răzvan Alexe a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Vlad Cosma - a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Mircea Cosma - 1.890.064,27 lei, de la Daniel Alixandrescu - 130.000 lei şi de la fiecare dintre inculpaţii Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu - câte 1.816.821,49 lei.
De asemenea, judecătorii au decis să menţină sechestrul asigurător instituit de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Răzvan Alexe, Vlad Alexandru Cosma, Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe preşedintele CJ Prahova, la data faptelor, Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Împreună cu cei doi, au mai fost deferiţi justiţiei omul de afaceri Răzvan Alexe, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, şi directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, la data faptelor, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2013, preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma a derulat o activitate infracţională de natură a prejudicia bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate - denunţători în cauză, mai multe persoane printre care şi pe fiul său, deputatul Vlad Cosma.
"În concret, contra unor sume de bani - reprezentând, iniţial - preţul unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri supraevaluate şi ulterior - un procent din câştigul asigurat celor 3 societăţi comerciale, inculpatul Cosma - uzând de prerogativele conferite de funcţia deţinută la nivelul autorităţii publice judeţene şi beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu - funcţionar public având calitatea de director al unor departamente 'cheie' în CJ Prahova a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de Consiliul Judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate", arată DNA.
Intervenţia reprezentanţilor societăţilor la şeful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei firme, în prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma şi Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care şi-au traficat influenţa avută asupra lui Mircea Cosma contra unui 'comision' împărţit între ei.