Motivarea judecătorilor în cazul arestării primarul din Pitești Tudor Pendiuc
Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului, arestat pentru corupție, a luat legătura cu o altă persoană suspectă în dosarul său cât timp se afla în arest la domiciliu, deși avea cunoștință de calitatea deținută de aceasta, fiind acuzată de favorizarea infractorului, potrivit motivării deciziei Tribunalului București la decizia de arestare preventivă.
"Deși avea cunoștință de calitatea deținută de aceasta încă din data de (...) și cu toate ca printre obligațiile stabilite de judecător prin încheierea din 19.11.2014 figura și aceea de a nu lua legătura cu suspecții din prezenta cauză, inculpatul P.T. cu multă ușurință și argumentând pueril în fața instanței această conduită procedează la efectuarea mai multor convorbiri telefonice prin care discută cu suspecta (...)", arată judecătorii.
Aceștia fac referire la referatul Ministerului Public care precizează că, începând cu ziua următoare datei în care a fost înlocuită măsura arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu (19 noiembrie), Tudor Pendiuc inițiază o serie de convorbiri telefonice cu respectiva persoană.
Citește și: Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, arestat pentru 30 de zile
"Judecătorul reține totodată împrejurarea nu lipsită de relevanță constând în aceea că suspecta (...) are calitatea de (...) având în această funcție posibilitatea de a avea cunoștință de solicitările adresate de Ministerul Public. Maniera insidioasă în care inculpatul, având cunoștință de faptul ca are obligația de a nu lua legătura cu suspecții, participanții și martorii din prezenta cauză, procedează la purtarea de discuții cu suspecta, este apreciat de judecător ca argument în sprijinul reținerii relei-credințe a acestuia în ceea ce privește încălcarea obligațiilor stabilite prin încheierea din data de 19 noiembrie", se mai arată în motivare.
Tribunalul București a admis pe 12 decembrie propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului din Pitești, Tudor Pendiuc, pus sub acuzare pentru corupție.
În același dosar, judecătorii au respins cererea procurorilor de arestare a lui Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Decizia instanței nu este definitivă.
Procurorii au solicitat înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile față de Tudor Pendiuc, pentru că a încălcat obligația stabilită de instanță de a nu lua legătura cu ceilalți inculpați din dosar.
Pendiuc este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată în dosarul privind încheierea și executarea unui contract de asociere în participațiune care ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Pitești cu 5 milioane de euro.
Solicitarea procurorilor DNA de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în cazul lui Tudor Pendiuc a fost motivată de faptul că primarul a vorbit de mai multe ori la telefon cu o consilieră a sa, Elena Carmen Lis, care are calitatea de suspect în același dosar.
Anchetatorii au constatat că Pendiuc nu a contactat-o direct pe Elena Carmen Lis, ci prin intermediul unor persoane apropiate acesteia.
"Reaua-credință a inculpatului constă în aceea că, în primul rând, sună la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Lis Elena Carmen, inițiază convorbirea cu respectivele persoane, după care continuă discuția cu suspecta anterior amintită, însă i se adresează cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic. Conștient de obligația stabilită de instanță de a nu comunica cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, inculpatul Pendiuc Tudor își camuflează convorbirile telefonice pe care le poartă cu Lis Elena Carmen", se arată în referatul prin care se solicită arestarea preventivă.
Între 20 noiembrie și 1 decembrie, Pendiuc a luat legătura telefonic cu consiliera sa de cinci ori, iar discuțiile au vizat verificările efectuate de procurorii DNA la Primăria Pitești în dosarul de corupție în care ar fi implicat edilul.
"Aceste discuții pe care inculpatul Pendiuc Tudor le are cu suspecta Lis Elena Carmen nu sunt întâmplătoare și au ca scop informarea directă sau indirectă a acesteia din urmă asupra modului în care evoluează urmărirea penală, aceste comunicări dintre inculpat și suspectă având loc în perioada în care Direcția Națională Anticorupție a efectuat acte urmărire penală în cauză. (...) Suspecta Lis Elena Carmen are calitatea de consilier al primarului Pendiuc și lucrează la Primăria Municipiului Pitești, fiind la curent cu solicitările pe care Direcția Națională Anticorupție le-a adresat Primăriei Municipiului Pitești, transmiterea de informații fiind în ambele sensuri", se mai precizează în documentul DNA.
În 7 noiembrie, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă lui Pendiuc și Scarlat, însă în urma contestației formulate de cei doi, la 19 noiembrie, Curtea de Apel București a dispus arestul la domiciliu față de aceștia. Celor doi le-au fost stabilite următoarele obligații: să nu părăsească imobilul în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar care a dispus această măsură sau în fața căruia se află cauza și să se supună restricțiilor stabilite; să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori sunt chemați; să nu comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, cu martorii, precum și cu alte persoane stabilite de organul judiciar; să poarte permanent sistem electronic de supraveghere.