Şefii departamentelor Ştirilor şi Programe din TVR şi-au dat demisia UPDATE
TVR a fost singurul post de televiziune care nu a difuzat imagini din seara tragediei de vineri din clubul Colectiv, mistuit de un incendiu care a ucis 30 de persoane. Şefii departamentelor Ştiri şi Programe au demisionat.
UPDATE 16.00 Ca urmare a reacţiei întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în Bucureşti în noaptea de vineri spre sâmbătă 30/31 octombrie, directorul Departamentului Ştiri şi directorul interimar de Programe şi-au înaintat demisia, alte decizii urmând să fie luate în zilele următoare, spune directorul general al Televiziunii Publice, Irina Radu.
Comunicatul TVR
După măsurile de urgenţă, începând de astăzi, TVR va putea acoperi tehnic şi editorial în cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major. O procedură internă de tranziţie este aprobată începând de astăzi până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie.
În acelaşi timp, actuala conducere TVR îşi exprimă poziţia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv să se transforme în canal de ştiri cu personal care să lucreze în regim de ştiri, cu dotări şi abilităţi necesare, astfel încât să răspundă în orice moment interesului public.
TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, insuficient şi neprofesionist, tragedia din noaptea de vineri, de la momentul în care s-au petrecut faptele şi până sâmbătă, la 7 dimineaţa, când a fost difuzat primul jurnal de ştiri.
Explicaţiile sau motivele de orice fel pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public. Măsurile luate şi modificările organizatorice, vă garantăm, ne vor apropia din ce în ce mai mult de televiziunea publică de care România are nevoie şi pe care nu a avut-o de ani de zile.
La solicitarea HotNews.ro, TVR a precizat ca directorul interimar de programe era Gabriel Gherghescu.
UPDATE 13.32 Şefa interimară a redacţiei Ştiri din TVR, Raluca Stroe Brumariu, a demisionat din funcţie, anunţă Hotnews, care a primit confirmarea chiar de la Raluca Brumariu.
"Motivul (pentru care nu s-a transmis nimic) a fost lipsa de decizie din partea celor care au fost aici. A fost decizia sa se intre de dimineata, nu peste noapte. Probabil ca peste noapte s-ar fi putut intra. La mine au sunat, am primit mesaj, dar telefonul era pe silent si nu l-am auzit. De aceea nu am fost aici. Pentru asta eu demisionez. Dar consider ca redactia nu are nicio vina. Oamenii au fost pe teren.
Procedura de breaking news exista, dar nu a fost aprobata (...) in Comitetul Director. Sunt multi oameni care trebuie sa se miste in astfel de situatii. Noi nu avem permanenta aici. Avem oameni, dar nu echipa care sa dea emisia in caz ca se intampla ceva. Procedura de breaking news e facuta de mult timp, a functionat cand exista TVR Info. Trebuia sa fie aprobata in Comitetul Director. Nu a fost aprobata. Dar putea sa functioneze si in absenta mea", a declarat Raluca Stroe Brumariu pentru Hotnews.
Realizatorul TVR Dragoş Pătraru este cel care a oferit amănunte despre cum a încercat fosta conducere, în mandatul lui Stelian Tănase, să implementeze o astfel de procedură care să asigure transmiterea evenimentelor deosebit de grave.
"Primul lucru asupra căruia m-am interesat a fost ce s-a petrecut în noaptea de vineri. Eu am un statut diferit, nu sunt angajat, dar am sunat să mă interesez. Nu am emisiune luni, în zi de doliu, dar o să merg acolo să încerc să înțeleg. Din ce am aflat, nu există nicio procedură pentru breaking news. A existat o discuție despre o astfel de procedură, în timpul lui Stelian Tănase. S-au certat, că asta făceau în ședințe și nu s-a hotărât nimic. Nu s-a votat", a declarat Dragos Pătraru pentru dcnews.ro.
Pătraru spune că TVR ar trebui să urmeze exemplul BBC care are chiar o carte cu proceduri pentru cazuri de extremă urgenţă.
"În acest moment televiziunea publică nu are o procedură pentru intrat în breaking news. Ori, asta ar trebui să fie principala misiune a TVR. În caz de cutremur, război, probleme de siguranță națională, televiziunea publică trebuie să spună oamenilor ce să facă. Pentru asta există, pentru asta se plătește taxă. Iar procedura nici măcar pe hârtie nu există! Nu mai vorbesc că ar trebui să existe o carte, ca la BBC, cu ce mesaje să transmiți, ce să dai pe post, cum spui, ce faci în astfel de cazuri. Despre asta e vorba!”, a declarat Dragoș Pătraru pentru DCNews.