Mozaicuri UNICE în Europa descoperite la o mănăstire din România
La o mănăstire din județul Arad au fost realizate descoperiri arheologice care au scos la iveală mozaicuri unice în estul Europei, precum și cea mai veche fântână din Transilvania – „Fântâna turcului”.
Se află la 1,5 km nord-este de localitatea Frumușeni, județul Arad și este cunoscută și sub denumirea de Bisra sau Bistra.
Mănăstirea Bizere a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1183, fiind ortodoxă, cu Hramul Sfintei Fecioare Maria, dar la sfârșitul secolului XII a fost preluată de catolici, iar până la sfârșitul secolului XVI ajunge să fie mănăstire benedictă sub un patronaj regal. Mănăstirea a avut rolul la un moment dat de a controla transporturile de sare făcute pe Mureș.
În anul 1557 după invazia turcească în părțile Aradului și din cauza Reformei religioase, conform documentelor, mănăstirea nu mai era funcțională.
Cercetătorul Adrian Andrei Rusu a demarat în anul 2001 mai multe campanii de cercetări arheologice, ajutat fiind de o echipă formată din mai mulți membri ai Complexului Muzeal Arad: George Pascu Hurezan, Florin Mărginean, Zsuzsanna Kopeczny şi Ileana Burnichioiu de la Universitatea Alba Iulia.
Inițial au fost descoperite cimitirul și o parte din abație, urmând ca în 2003 să se descopere mozaicurile din biserica mănăstirii și „Fântâna turcului”. Materialul care a fost descoperit este compus din fragmente arhitectonice cum ar fi: capiteluri, colonete, imposte precum și ceramică, sticlărie, podoabe, piese de metal și monete, însă mozaicurile bisericii de lungime de 4,20 de metri și o lățime de 1,20 metri sunt de o mare valoare. Acestea sunt așezate în pătrate, romburi și dreptunghiuri și reprezintă diverse animale sau elemente florale.
Mai târziu au mai fost descoperite: un palat abțial, o capelă, un reflectoriu masiv,turnul-fântână, instalații portuale și docuri, clădiri gospodărești și amprenta unei bărci din secolul al XII-lea.
S-a mai descoperit în anul 2007, un cuptor de bucate, precum și alte fragmente ceramice din secolele XII-XIII.
A fost înființată „Rezervația arheologică Mănăstirea Bizere” la data de 7 septembrie 2008 care se întinde pe o suprafață de 3,5 ha. În acest an, comuna Bizere și-a făcut simbolul heraldic, folosind motivul soarelui din unul din mozaicurile descoperite la Mănăstirea Bizere.
Ştirile orei
Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori, pentru că nu doreşte ca drept-credincioşii să folosească şampon de origine păgână, Patriarhul Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.
Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi ? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil ? Logica, raţiunea şi gândirea critică vă definesc ? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare ? Noul şampon Arsenie Boca vă scapă de toate aceste probleme diabolice, lăsând loc “învăţăturilor” Bisericii. Aveţi îndoieli referitoare la religii şi zei ? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: neuronii ? Circumvoluţiunile reprezintă o povară ? Şamponul Arsenie Boca face ca toate acestea să dispară, lasându-vă creierul neted astfel încât pe el să vă poată patina muştele.
Simţiţi că nu mai puteţi gândi ? Creierul dumneavoastră a început să dea rateuri ? Aţi rămas fără discernământ ? Votaţi la îndemnul preotului ? Aţi început să ascultaţi manele ? Vi se întâmplă să vă curgă salivă în colţul gurii din cauza IQ-ului de omidă ? Înseamnă că şamponul Arsenie Boca şi-a făcut efectul şi sunteţi pregătiţi să treceţi la pasul următor pentru atingerea morţii cerebrale: balsamul bisericesc Iustin Pârvu. Acesta lasă loc superstiţilor şi stereotipurilor. După ce-l veţi folosi, veţi putea simţi o dorinţă enormă de a accesa Internetul şi a posta citate din Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc sau Petre Ţuţea, imagini cu icoane sau profeţii apocaliptice.
Nu uitaţi ! Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca şi balsamul Iustin Pârvu ! Pentru o minte strălucitoare asemeni unui bec ars !!!