MRU: Indecis între cabotinism și amnezie

| 05 sep, 2013

Mihai Răzvan Ungureanu își continuă cu obstinație cursa sa solitară pentru obținerea post-festum a titlului de cel mai gonflat premier al României. Nu putem ști la ce se gândea exact consilierul prezidențial care ținea prin 2012 națiunea la povești despre Alba ca Zăpada, dar cu siguranță că fostul premier MRU a supraviețuit politic cu memoria complet albită după antologica sa guvernare care a durat 78 de zile.

Ca să nu încapă dubii, vă las pe voi să judecați. MRU cere cu mult patos dar și ușor incoerent ca ”decizia cu privire la Roșia Montană trebuie să devină un proiect de analiză la nivelul întregii societăți și, în primul rând, la nivelul clasei politice.”

Cum anume, nu se prea înțelege, căci distinsul politician nu agreează dezbaterea parlamentară, pe care o consideră semnul lașității ultime a lui Victor Ponta și un semn de ”schizofrenie politică” a USL. Pasămite pe durata celor 78 de zile, cât s-a delectat MRU la guvernare, acest gen de probleme se rezolvau țaca-paca și fără schizofrenii. Era de ajuns un simplu apel telefonic ce unea voința lui Traian Băsescu de la Cotroceni cu poziția de drepți pe care o lua premierul la Palatul Victoria când îi raporta sec ”Am înțeles, să trăiți!”.

Azi, MRU pare să uite cu memoria sa politică formatată de scurta perioadă de opoziție și se întreabă retoric și senin: ”De ce a fost tergiversată decizia în această privință pentru atâția ani? Care sunt datele care lipsesc pentru ca dezbaterea sa fie una transparentă, constructivă și cu finalitate?” Ne întrebăm și noi, pe bună dreptate, dacă MRU are aceste curiozități nesatisfăcute, ce anume l-a împiedicat să-l întrebe la vremea aceea pe decidentul de la Cotroceni, cu prilejul uneia din numeroasele convorbiri telefonice avute? Un om cu o asemenea atitudine ori are goluri de memorie ori e prea plin de cabotinismul cel mai exagerat cu putință.

Dar să vedem ce declara MRU prin aprilie 2012, într-o emisiune: ”Proiectul care îmi aduce locuri de muncă e un proiect pe care îl îmbrăţişez. Proiectul care îmi aduce investiţie străină directă şi bani la buget şi în buzunarul fiecărui cetăţean e un proiect pe care îl susţin. Proiectul care reuşeşte să fie respectuos, legal faţă de natura ţării mele, ecologic, tehnologic modern şi aşa mai departe, este un proiect pe care îl susţin. În ceea ce priveşte Roşia Montană, am avut discuţii cu miniştrii responsabili - mediu, cultură, economie - şi le-am cerut foarte clar: "Spuneţi-mi unde s-a blocat!". Şi am nevoie să ştiu motivaţia fiecărui aviz, şi vreau să cunosc, acolo unde este negativ, de ce este negativ, şi la primul aviz negativ închidem totul, dar nu putem timp de peste 10 ani de zile să ne batem joc de un investitor străin.”

Părea mult mai hotărât și nu atât de predispus spre visare, meditații și interogări retorice, nu credeți?

Ca să ne facem o idee și mai clară despre nedumeririle sale legate de temporizarea și evitarea unei decizii în această chestiune, să ne aducem amintem cum la un moment dat MRU a deținut interimar și mandatul de ministru al Mediului şi Pădurilor, tot în aprilie 2012. Iată ce spunea pe atunci nedumeritul actual:

”Întrebare: Cât veţi fi ministru interimar al acestui portofoliu, aveţi de gând să daţi vreun aviz pentru Roşia Montană, pentru gazele de şist, pentru că există suspiciunea că, în spatele plecării domnului Borbely, s-ar afla, de fapt, presiuni pentru demararea acestor proiecte controversate? Aveţi de gând să daţi un aviz cât veţi fi interimar aici la Ministerul Mediului, domnule prim-ministru?

Mihai-Răzvan Ungureanu: Evident că este o speculaţie şi mă bucur că puneţi această întrebare ca să risipim orice interpretare rău-voitoare. În primul rând, în ceea ce priveşte acordurile petroliere semnate cu Chevron, nu există, în acest moment, absolut nicio necesitate pentru un aviz de mediu, ne aflăm într-o fază iniţială de prospectare, când avizele de mediu nu sunt necesare şi acest lucru a spus-o domnul ministru în ieşirile sale publice, în al doilea rând nu cred că se pune acum în discuţie proiectul Roşia Montană.” Nu părea nici grăbit, nici interesat.

Dar poate că MRU nu era pe deplin informat referitor la proiectul minier, situație în care vina cade pe încântătoarea sa prietenă și colaboratoare, Corina Vințan. Dacă ne amintim bine, ea este aceea care a fost acuzată de conflict de interese atunci când s-a dovedit că a oferit consiliere pentru RMGC prin firma sa de PR, chiar când pe masa lui MRU se afla cererea de aprobare a exploatării.

Tot nu vă amintiți cine este această Corina Vințan, fostul purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, pe vremea când era condus de Mihai Răzvan Ungureanu? Păi este aceeași persoană care a consiliat-o în mod gratuit și pe EBA în campania electorală pentru europarlamentarele din 2009 și la fel de gratuit la consiliat și pe MRU. Cum se leagă lucrurile, nu-i așa?

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ