Mugur Isărescu: De la creșterea economică până la buzunarul omului este, uneori, un drum lung
Economiștii pot explica populației că de la creșterea economică până la buzunarul omului este ceva drum, uneori unul lung, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, în cadrul unei conferințe la Academia de Studii Economice.
"Lumea se întreabă de ce avem creștere economică dacă nu se simte în buzunarele oamenilor. Numai economiștii și numai noi putem să le explicăm că de la creșterea economică până la buzunarul omului e ceva drum. Este, uneori, un drum lung. Indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil. Ce îi rămâne omului în buzunar, nu? După ce își plătește impozitele. Păi dacă am început să ne plătim, în sfârșit, impozitele și nu mai luăm salariile pe alte căi avem mai puțin venit disponibil, nu? Dacă ne plătim creditele. Dacă scade intermedierea financiară de la 40 la 30% din PIB, vă dați seama ce reducere a volumului creditelor e în România. Venitul disponibil este mult mai mic", a spus Isărescu, citat de Agerpres.
El a precizat că trebuie explicat de ce un program de ușurare a poverii rambursării creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitării.
Citește și: Iohannis, Ponta și Isărescu au discutat despre aderarea la euro. Urmează consultări cu partidele
"Nu mai discută nimeni despre el, în schimb apar tot felul de proiecte de ușurare care nu face altceva decât să descurajeze creditarea, chiar o pot pune la pământ. Pentru că aici apar foarte multe iluzii nu cred că este loc mai bun să se discute decât la ASE. Dacă s-ar discuta la Banca Națională, mai mult decât s-a discutat, iar se va spune că suntem avocații băncilor. Chiar că nu suntem. (...) O cifră la nivel global pe care lumea nu o înțelege este ajustarea. Când îți reduci deficitul de cont curent de la 14% la 1% din PIB, inclusiv în ultimii 2 ani, înseamnă câțiva ani buni de creștere economică", a mai afirmat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, un deficit de cont curent nu înseamnă altceva decât o absorbție mai mare decât producția internă bazată pe resurse externe.
"Atunci de ce ne-am minuna că încă nu se simte în buzunarele oamenilor? Aici trebuie să le dăm ce este dezintermedierea financiară, am schimbat cuvântul cu deleveraging, că așa sună mai bine, că e cuvânt englezesc. Deleveraging înseamnă că nu poți să trăiești mai bine chiar dacă îți crește salariul în momentul în care îți rambursezi creditul pentru că venitul disponibil scade. Trebuie găsite formule de a menține venitul disponibil prin restructurări viabile în domeniul creditului", a mai explicat Isărescu.