MUGUR ISĂRESCU: Măsurile din noul Cod Fiscal duc la creşterea deficitului bugetar şi a datoriei publice
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), critică Codul Fiscal în cadrul unui interviu acordat Revistei 22. Isărescu afirmă că cele şase măsuri de reducere de taxe şi impozite, introduse în Codul Fiscal, vor conduce la creşterea deficitului bugetar şi a datoriei publice.
Practic, de la tendinţa actuală de diminuare a deficitului şi datoriei publice, România ar reveni pe creştere, mai ales că în ultimii ani datoria publică a ţării s-a majorat de la 15% la 40% din PIB.
„ Pachetul celor șase măsuri de reducere de taxe şi impozite, introduse în Codul Fiscal, duce (după datele Ministerului de Finanțe, aleConsiliului Fiscal, ale Comisiei Europene, ale FMI, ale BNR) la un deficit bugetar substanțial mai mare și la o schimbare semnificativă de direcție – de la tendința de diminuare, la cea de creștere a deficitului şi datoriei publice. La acest deficit bugetar în creștere se adaugă și refinanțarea datoriei publice scadente, care, în 2016 şi în anii care vor urma, se va face în condiții interne și internaționale semnificativ schimbate. Este obligaţia noastră să semnalăm problemele legate de finanțarea datoriei publice și a deficitului şi să nu lăsăm să devină dominantă iluzia periculoasă că situaţia favorabilă din prezent va dăinui, indiferent de ce vom face şi ce politici vom urma. Să nu uităm că, în ultimii ani, datoria publică a României a crescut de la 15% la 40% din PIB. Parlamentul trebuie să fie complet și corect informat în legătură cu această situație.”, afirmă Isărescu în cadrul interviului.
De asemenea, Isărescu a ţinut să sublinieze că aceste măsuri nu au fost discutate cu BNR. Guvernatorul băncii centrale trage un semnal uriaş de alarmă, afirmând că reducerile de taxe şi impozite aduc un minus de 17 miliarde de lei, la care se adaugă nevoile de refinanţare a datoriei publice. Iar aceştia bani sunt greu de găsit, creditorii naţionali nu prea mai sunt dispuse să finanţeze statul, iar creditorii şi pieţele internaţionale ne vor taxa mai mult.
Citeste si: UDMR, despre codul fiscal: Propunem revenirea la TVA de 19%, dar celelalte măsuri pot fi amânate
“Nu a fost discutată cu BNR. Nici în parlament, după cum am observat, nu s-a discutat această chestiune, cu argumentul că se va analiza odată cu dezbaterea privind bugetul pe 2016. Credem că o asemenea abordare este greşită. Ce facem? Tăiem şi apoi măsurăm? Reducerile de taxe şi impozite prevăzute de Codul Fiscal sunt mari. E vorba de 17 miliarde de lei, după datele Ministerului de Finanțe și ale Consiliului Fiscal, la care se adaugă nevoile de refinanțare a datoriei publice scadente în anii următori. De unde vor fi luați acești bani suplimentari? De la băncile din România? Probabil în mult mai mică măsură, pentru că ele sunt deja supraexpuse pe titluri de stat româneşti și nu știu cât mai sunt dispuse să finanțeze, în condițiile în care văd că li se pregătesc alte inițiative legislative care le vor pune la plată! De la creditorii internaționali? Cu ei exact acum am răcit relațiile, nu mai vrem să avem de a face cu ei, nu? De pe piețele internaționale? Ele așteaptă semnalul de la instituțiile de resort (FMI, agenții de rating) și ne vor taxa mai mult, dacă relațiile cu finanțatorii internaționali rămân deraiate. Parlamentul trebuie să aibă informații corecte și complete despre toate aceste aspecte când va lua decizia suverană privind nivelul taxelor din țara noastră”, afirmă guvernatorul.
Isărescu a mai afirmat că aceste reduceri intră în conflict cu propunerile UE şi FMI, care ne-au propus o strategie bazată pe reducerea deficitului şi a datoriei, ceea ce ar scădea şi dependenţa faţă de creditorii internaţionali.
„România este o țară debitoare, se împrumută permanent, cel puțin pentru refinanțarea datoriei existente, și atunci ne preocupă acest subiect. Văd că nu se înțelege că, dacă reducem impozitele și creștem deficitele şi datoriile publice, vom depinde și mai mult de finanțarea externă. Dacă se analizează cu atenție programele cu UE și FMI aprobate în parlament – și cu care prevederile din noul Cod Fiscal sunt în evident conflict –, ele propun o soluție mult mai bună decât creșterea datoriei publice: scăderea treptată a datoriei publice prin ținerea sub control la nivel structural a deficitelor bugetare, concomitent cu o creștere economică sustenabilă şi de durată, la nivelul potențialului economiei românești. Programele cu UE şi FMI propun reducerea treptată a dependenţei de finanţarea externă, pe când propunerile din cadrul fiscal presupun creşterea acestei dependenţe. Parlamentul trebuie să pună în concordanţă prevederile acordurilor cu UE şi FMI, devenite lege, cu prevederile Codului Fiscal şi să hotărască pe ce drum va merge România în anii următori”, mai afirmă Mugur Isărescu.
Citeste aici interviul integral