Muraru: Fac apel la instituţiile statului să identifice o cale extraordinară de atac în cazul Gheorghe Ursu
Deputatul PNL Alexandru Muraru face apel la instituţiile statului să identifice o cale extraordinară de atac în cazul Gheorghe Ursu.
"Fac apel la instituţiile statului român, la Ministerul Public, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să identifice cale extraordinară de atac (recurs în casaţie) şi să răstoarne o decizie care aduce o gravă atingere idealului nostru de a crede în dreptate şi libertate", a scris Muraru, joi, pe Facebook.
El susţine că "decizia uluitoare a magistraţilor Curţii Supreme în cazul achitării ofiţerilor de Securitate care l-au anchetat pe Gheorghe Ursu este de neînţeles şi anihilează orice speranţă că România mai putea face dreptate în cazul uciderii acestuia".
Deputatul liberal afirmă că hotărârea de achitare a ofiţerilor de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş este "derutantă şi totodată înspăimântătoare şi reprezintă, fără doar şi poate, un eşec instituţional perpetuu, la limita coluziunii cu resemnarea faptică".
El aminteşte că în 2021 l-a întâlnit pe Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu.
"Este important să vorbim apăsat despre decizia de astăzi a unor magistraţi pentru că uciderea lui Gheorghe Ursu nu este doar un alt dosar din arhivele comunismului care îşi aşteaptă rândul la bară judecăţii, ci reprezintă, dacă vreţi, imaginea de ansamblu a justiţiei româneşti, a tuturor proceselor Securităţii începute acum 33 de ani şi trimise pe un drum anevoios al amânărilor, blocajelor şi deciziilor de ultimă instanţă care au tergiversat adevărul istoric", spune Muraru.
Deputatul PNL subliniază că "orice tentativă de acceptare a acestei decizii înseamnă relativizarea memoriei victimelor comunismului şi spălarea ororilor unui regim dictatorial pentru a cărui înlăturare s-au vărsat râuri de sânge".
El susţine că aducerea ca martori în persoana lui Aurel Rogojan şi Vasile Mălureanu, implicaţi în operaţiunea de reprimare şi lichidare a revoluţionarilor din Timişoara şi Bucureşti, denaturează orice aşteptare a unui proces echitabil.
"Ceea ce frapează însă, în cazul achitării celor doi ofiţeri de securitate, este acceptarea ca martori favorabili torţionarilor din rândul Securităţii, contrar Codului de procedură penală şi a prevederilor care interzic legăturile de interese cu una din părţile dosarului. (...) Prin natura lor şi obiectul de activitate, ofiţerii de securitate sunt agenţi ai intoxicării, dezinformării şi minciunii, iar acceptul lor ca martori echivalează cu principiile pe care se bazează adevărul juridic", arată Alexandru Muraru.
Liberalul punctează că societatea românească nu poate accepta rescrierea istoriei comunismului prin "spălarea securiştilor".
"Putem să le vorbim tinerelor generaţii despre drepturile şi libertăţile de astăzi ale torţionarilor şi foştilor ofiţeri de securitate în timp ce răsfoim manuale de istorie ale comunismului? Putem să le povestim despre atrocităţile regimurilor totalitare criminale fără să le spunem că dreptatea nu a fost făptuită nici după trei decenii de la căderea lor?", afirmă el.
Muraru face apel la instituţiile statului român să identifice orice cale extraordinară de atac în cazul Gheorghe Ursu, subliniind că este în interesul statului de drept, al imaginii României şi a încrederii în justiţie să îndrepte o eroare care nu trebuie să reprezinte sistemul judiciar în ansamblul său.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x