Mureş: Încă 30 de zile de arest preventiv pentru inculpaţii în dosarul fraudelor cu fonduri europene

| 07 iun, 21:34

Patru dintre inculpaţii din dosarul instrumentat de DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, care priveşte mai multe infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene, Galfalvy Zoltan, Ciuraru Janos, Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer, vor rămâne în arest încă 30 de zile, după ce Curtea de Apel Târgu Mureş a respins contestaţiile depuse de aceştia împotriva încheierii Tribunalului Mures.

Administratorul S.C. Hidroizolaţii S.R.L. Târgu Mureş, Galfalvy Zoltan, este acuzat de DNA de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, participaţie improprie la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, în formă continuată şi dare de mită. 

În acelaşi dosar, Ciuraru Janos şi Kontes Lorand, administratorii unor societăţi comerciale, sunt urmăriţi penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, iar Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer, administratori ai unor societăţi comerciale 'de tip fantomă', sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată. 

În dosar mai apare şi numele lui Mihalca George-Liviu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov, care este acuzat de luare de mită, precum şi un funcţionar bancar, Demeter Attila, cu privire la săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, precum şi firma SC Hidroizolaţii SRL Târgu Mureş pentru folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată. 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în luna octombrie 2014, Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul UE, iar în intervalul respectiv, grupul ar fi fost sprijinit şi de Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer. 

"La data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect 'Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia', valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei. În perioada octombrie 2014 - decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracţionale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă. Ulterior, inculpatul Galfalvy Zoltan a retras sumele respective şi le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat", precizează DNA într-un comunicat de presă. 

Potrivit documentului, repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul SC Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană). 

"În aceeaşi perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăţie, un număr de 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei. La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit - Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolaţii S.R.L.", se afirmă în comunicat. 

DNA a mai arătat că, în data de 3 decembrie 2015, suspectul Demeter Attila, în calitate de şef al Direcţiei de Clienţi Externi din cadrul unei unităţi bancare, aflând despre împrejurarea că în prezentul dosar procurorii anticorupţie au solicitat datele financiare ale firmei administrate de inculpatul Kontes Lorand, i-ar fi divulgat acest lucru lui Galfalvy Zoltan. 

"Procedând în acest mod, suspectul a afectat activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii anticorupţie, interesul legitim comun al acestei instituţii şi al unităţii bancare respective de a beneficia de confidenţialitate din partea angajaţilor băncii", mai precizează DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ