Myanmarul a făcut propuneri pentru reîntoarcerea sutelor de mii de musulmani rohingya
Myanmarul a făcut propuneri pentru reîntoarcerea sutelor de mii de musulmani rohingya sosiți în ultimele săptămâni în Bangladesh, a declarat luni ministrul de externe al Bangladeshului, după negocieri cu guvernul birmanez, informează AFP.
"Discuțiile au avut loc într-o atmosferă amicală și Myanmarul a propus să-i reprimească pe refugiații rohingya", a declarat Mahmood Ali pentru presă.
Mai mult de un milion de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh începând cu sfârșitul lui august, pentru a fugi din calea unei campanii de represalii declanșată de armată birmaneză după atacuri ale rebelilor rohingya.
"Cele două părți au acceptat o propunere menită să creeze un grup de lucru mixt, însărcinat să coordoneze procesul de repatriere", a adăugat Mahmood Ali, fără a preciza data la care va începe acest proces.
Joi, Myanmarul a afirmat că este gata să înceapă verificarea, însă pe teren mulți se îndoiesc de o revenire în viitorul apropiat, exodul spre Bangladesh continuând și la această oră.
În tabere de refugiați gigantice situate la frontieră, autoritățile și ONG-uri sunt depășite de marea de oameni și îngrijorate de riscurile sanitare. Sunt reunite condițiile pentru apariția unor epidemii de holeră sau dizenterie.
Situația a fost calificată drept "coșmar umanitar" de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.
Violențele și discriminările împotriva rohingya s-au intensificat în ultimii ani: tratați ca străini în Myanmar, o țară în procent de 90% budistă, aceștia reprezintă cea mai mare comunitate apatridă din lume.
De când le-a fost retrasă naționalitatea birmaneză în 1982, ei se confruntă cu numeroase restricții: nu pot călători și nu se pot căsători fără autorizație și nici nu au acces la piața muncii sau la servicii publice (școli și spitale).