NATO susţine decizia aliaţilor de dezvoltare a scutului antirachetă din Europa
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că susţine iniţiativa ţărilor membre ale Alianţei de a dezvolta sistemul de apărare antirachetă din Europa (scutul antirachetă). Declaraţiile NATO intervin după ce Rusia a anunţat că va disloca bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, afirmând că numai aşa s-ar putea apăra de un eventual atac din Occident.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, vineri, o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a informat cu privire la rezultatele vizitei comune în Muntenegru a șefilor diplomațiilor din România, Polonia, Croația și Ungaria.
În cadrul convorbirilor au fost abordate şi anunţurile recente ale Federaţiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum şi alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate ca răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, potrivit unui comunicat al MAE Român.
În acest context, "Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat determinarea Alianţei de a continua dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, precum şi de a explica obiectivele sale", se arată într-un comunicat al MAE român.
Ministrul român al Afacerilor Externe a arătat că aceste măsuri pe care Rusia a anunţat că le ia sunt complet nejustificate având în vedere faptul că Baza de la Deveselu, care va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistic şi care nu vizează un eventual atac asupra Rusiei, ci este numai un mijloc de apărare exclusiv împotriva ameninţărilor din afara spaţiului euro-atlantic.
La rândul său, Secretarul General al NATO a reafirmat determinarea Alianţei de a continua dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, precum şi de a explica obiectivele sale.