Ne va lovi o „Mini Eră Glaciară”? Un profesor britanic a făcut o descoperire îngrijorătoare
„Mica Eră Glaciară” este numele dat de climatologi unei perioade din secolul al XVII-lea când ierni cumplite au lovit Europa. Frigul sever a mers mână în mână cu un Soare extraordinar de inactiv, fenomen cunoscut sub numele de "Minim Maunder".
Acum, un cercetător de la Universitatea Reading din Marea Britanie a descoperit că ritmul actual al declinului activităţii solare este atât de intens, încât există un risc serios ca Terra să treacă din nou printr-o „Mică Eră Glaciară”, informează BBC.
Profesorul Mike Lockwood a studiat posibila legătură între activitatea solară şi tiparele climatice. Conform profesorului Lockwood, finalul secolului al XX-lea a fost o perioadă în care soarele a fost în mod neobişnuit de activ, în 1985 având loc momentul intitulat „mare maximum”. De atunci, Soarele a devenit mai puţin activ.
Studiind anumiţi izotopi din carotele de gheaţă, profesorul a putut să stabilească cât de activ a fost Soarele de-a lungul câtorva mii de ani.
În urma analizei datelor, profesorul Lockwood crede că activitatea solară scade acum mai repede decât s-a întâmplat oricând în ultimii 10.000 de ani.
Cercetătorul a identificat 24 de ocazii diferite în ultimii 10.000 de ani în care Soarele era în aceeaşi stare în care se găseşte acum, iar declinul actual este mai rapid decât oricare din cele 24.
Pe baza acestor descoperiri, profesorul estimează că există un risc de 25%-30% să se înregistreze un nou „minim Maunder”. Acum câţiva ani, profesorul estima că există un risc de maxim 10% ca acest fenomen să aibă loc.
Profesorul crede că există şanse mari să se repete un „minim solar Dalton”, un fenomen ce a avut loc la începutul secolului al XIX-lea şi care a constat în ierni şi veri mai reci.
Profesorul crede că deja se pot vedea anumite schimbări în climat şi că în următoarele decenii s-ar putea înregistra un nou „minim Maunder”.
Merită subliniat că nu toate iernile ar fi severe, şi nici verile nu ar fi toate neplăcute. Cu toate acestea, iernile dure şi verile ploioase ar fi mai frecvente.
Dacă acest eveniment va avea loc, impactul asupra Europei ar fi considerabil. Un studiu efectuat în 2001 de Michael Mann, un cercetător ce susţine ipoteza încălzirii globale provocate de om, arăta că minimul Maunder din secolul al XVII-lea a scăzut cu temperaturile globale cu 0,3-0,4 grade Celsius.
De asemenea, merită subliniat că vasta majoritate a cercetătorilor consideră că încălzirea globală nu a dispărut. Răcirea globală provocată de acest fenomen se va dovedi în cele din urmă temporară, iar pe termen lung, dacă estimările cercetătorilor sunt corecte, încălzirea globală provocată de dioxidul de carbon şi de alte gaze cu efect de seră ar contracara şi ar copleşi în cele din urmă răcirea provocată de soare.
Totuşi, dacă Europa se îndreaptă spre o nouă „mică eră glaciară”, acest fenomen ar putea avea implicaţii politice considerabile – mai ales în acest scenariu temperaturile ar putea scădea suficient (chiar dacă temporar) pentru a elimina o bună parte din încălzirea globală înregistrată din anii '50 până acum.